Jako skokanský můstek působí na auta vlna, kvůli které policie uzavřela dálnici D5 na Tachovsku. Vlna přes všechny tři jízdní pruhy vznikla v místech, kde se stýká asfaltová a betonová vozovka.

„Beton se zahřál, začal se rozpínat a tlačit na asfalt. Ten hrnul před sebou až se vytvořila tahle vlna,“ vysvětil Blesku odborník v Česku na betonové vozovky Jan Marusič z laboratoře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Mezi asfaltem a betonem je koncová deska, která něčemu takovému, co se teď stalo, má zabránit. Proč selhala, zatím nevíme,“ řekl Blesku Jan Hromadko z laboratoře ŘSD.

Nebezpečí pro řidiče i chodce

Hlavní problém na silnicích je ale rozteklý asfalt. Třeba jako na té z Rožné na Žďársku do Bystřice nad Pernštejnem! Nalepené kameny na pneumatikách vozidel ohrožují nejen řidiče, ale i chodce! „Odletující kameny od projíždějících vozidel už v obci rozbily patnáct předních skel automobilů. Několik lidí pak trefi ly do hlavy,“ říká místostarosta Rožné Libor Pokorný.

„Přitom na vině není jen horko, ale patrně chybná technologie při rekonstrukci vozovky před dvěma roky,“ vysvětluje místostarosta. Cestáři tekoucí asfalt nestačí zavážet hromadami písku. Ten v lepkavé černé tekoucí hmotě mizí jako v nějaké bezedné bažině.

„Je to šílené, od asfaltu jsou zničené podběhy, blatníky, a když zastavíte a náhodou vystoupíte z vozidla, můžete si jít koupit i nové boty,“ rozčiloval se jeden z motoristů.

Fotogalerie
3 fotografie

Návod, jak bojovat s asfaltem

Kůže

Určitě asfalt neodstraňujte nijak násilně. Nedrhněte ho špachtlí ani ničím jiným. „Postižené místo potřete obyčejným sádlem,“ doporučuje pražská dermatoložka Lada Novotná a zásadně odmítá použití chemikálií. „Asfaltovou skvrnku nechte odrolit. Kůže se obnovuje, loupe se, a skvrna tak postupně mizí. Jen stále místo promašťujte.“

Psí tlapka

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna jsou postupy dva. „Obrňte se trpělivostí a tlapy promašťujte sádlem nebo máslem. Asfalt otírejte do hadříku. Pokud má pes hmotu i v meziprstí na chloupcích, opatrně je odstřihněte.“ V krajním případě sáhněte po ředidle. „Pak mu končetiny pečlivě omyjte a několik dnů promašťujte,“ dodává Duben.

Oblečení

■ Skvrnu nejprve změkčete tukem (sádlem, máslem, stolním olejem nebo vazelínou) a vyčkejte asi hodinu. Pak seškrábejte větší vrstvu skvrny nožem (nejlépe nahřátým) nebo strčte oděv do mrazničky a skvrnu po vyndání rozdrolte.

■ Položte oděv na rovnou plochu a podložte savým papírem, aby skvrna při drhnutí neprosákla a nezničila něco dalšího.

■ Asfaltový fl ek přečistěte benzinem, tetrachlórem, benzolem, sirouhlíkem nebo trolenem. Ať už vyzkoušíte jakýkoliv způsob, nakonec oblečení vyperte běžným způsobem v pračce nebo v saponátu.

Pneumatika

Asfalt neznamená pro pneumatiku žádný výrazný problém. Odstředivou silou se totiž z gumy většinou sám odstraní. Pokud ale zastavíme ve stínu a krusta zatuhne, můžeme ji odstranit mechanicky, například širokým šroubovákem nebo starým příborovým nožem.

Karoserie

Asfaltové skvrny se najdou na každém autě, které přes léto více jezdí, zpravidla v prostoru kolem blatníků, prahů a přední masky. Nejsnazší, ale drahé odstranění nabízejí centra ručního mytí, vyjde zhruba na 1500 Kč. V autopotřebách jsou k dispozici také různé specializované přípravky na asfalt, jejich ceny se pohybují kolem 100 Kč.