Roztylské náměstí na Spořilově se několik let pyšnilo přítomností památníku Hrdinům od Zborova, který vzdával hold českým legionářům z východní fronty v první světové válce. Památník se na tomto místě objevil roku 1937, tedy přesně 20 let po ukončení památné bitvy u Zborova, jejíž průběh čeští vojáci výrazně ovlivnili.

„Pomník slavnostně odhalili se vší parádou, účastnila se generalita, vojsko, sokolové i legionáři. Odstranili ho Němci za druhé světové války roku 1942. Bylo nařízeno, že všechny pomníky Masaryka, Beneše, Štefánika, sokolů a legionářů musely pryč. Socha byla navíc z bronzu, takže šlo o válečný materiál,“ vysvětlil redakci Blesk.cz Vladimír Prchlík, syn jednoho z legionářů, který na Spořilově prožil prakticky celý svůj dosavadní život.

Záhadné objevení

Zdálo se, že památka na české účastníky první světové války v Praze je nenávratně ztracená. „Objevil se ale zápis ze starého rodinného alba jakýchsi Spořilováků, kteří se v 50. letech přišli poklonit Žižkovi k soše na Vítkov. Po cestě nahoru kráčeli velkým parkem, ve kterém už tehdy bylo dětské hřiště. Ten pomník tam podle nich stál. Neexistuje fotografie, ale písemný záznam, kterému musíme věřit,“ řekl sokol.

Pomník Hrdinům od Zborova vydržel na Roztylském náměstí pouze v letech 1937 - 1942.
Autor: Fotoarchiv Sokol

V souvislosti s touto událostí se předseda Sboru pro obnovu pomníku Hrdinům od Zborova Vladimír Prchlík obrací na širokou veřejnost s pátráním po pamětnících této události. „Děti, které si tou dobou na dětském hřišti hrály, jsou dnes sedmdesátiletí lidé. Nikdo neví, co bylo s pomníkem dál. Vyzýváme kohokoliv, kdo by měl nějakou informaci, aby se o ni podělil,“ uvedl Prchlík.

Existuje věrná kopie

Pro případ, že originální pomník zůstane v propadlišti dějin, existuje druhá varianta, jak by se na své původní místo mohl vrátit. Naprosto přesný duplikát se dodnes nachází v Blansku nedaleko Brna. Pomocí 3D technologií by bylo možné pomník nasnímat a vytvořit sádrovou formu, podle které by se odlila zcela nová socha legionáře.

„Kdybychom měli schválený pozemek a peníze, za tři čtvrtě roku by tam pomník mohl znovu stát. Celkový náklad je ovšem 6 milionů korun včetně převozu,“ prozradil Vladimír Prchlík.

Model případného opětovného umístění pomníku na Roztylské náměstí.
Autor: Fotoarchiv Sokol

V současnosti se na Roztylském náměstí nachází národní hřbitov, o návratu sochy spekuloval magistrát už roku 2009, dosud se však na místo pomník nevrátil. Spolek, který se snaží pietní místo českých legionářů vrátit do původní podoby, funguje na dobrovolné bázi, a tak nemá šanci šestimilionovou dotaci svépomocí obstarat.

Pamětníci, kteří by si dokázali vybavit jakoukoliv spojitost se záhadným objevením pomníku Hrdinům od Zborova nedaleko Vítkova na dětském hřišti, se mohou obrátit přímo na spolek pomocí e-mailu.

Vladimír Prchlík je čestným občanem Prahy 4, který se ve čtvrtek 30. března zúčastnil slavnostního ukončení projektu „Žijí mezi námi“. V něm žáci základních škol čtvrtého pražského obvodu hledali pamětníky historických událostí. Do akce se zapojilo celkem 38 projektů z osmi základních škol, životu Vladimíra Prchlíka se věnovala žákyně Natálie Stejskalová ze Základní školy Jižní na Spořilově. Dokumentaci vzpomínek pamětníků organizovala radnice Prahy 4.

Poslechněte si, jak zněla živá hudba na slavnostním ukončení projektu „Žijí mezi námi“: