Rod Mitrovských, který do konce druhé světové války vlastnil i hrad Pernštejn, si dal rodovou hrobku postavit v roce 1867. Při přípravě obnovy chrámu Povýšení svatého Kříže v Doubravníku včetně hřbitovní kaple odborníci zjistili, že sarkofágy rodiny Mitrovských nejsou zapsané ani prohlášené za kulturní památky. To se nyní stalo i s dvěma neogotickými lavicemi, které jsou součástí hrobky.

Podle odborníků mají sarkofágy i další prvky hodnotu umělecko-řemeslnou, historickou i architektonickou. „Tvoří logickou nedílnou součást vnitřního vybavení neogotické pohřební kaple a hrobky,“ uvedlo ministerstvo v rozhodnutí. Hřbitovní kaple, která není obvykle veřejnosti přístupná, navazuje na pohřební tradici rodu Pernštejnů v Doubravníku.

Poslední pohřeb rodiny Mitrovských do hrobky se uskutečnil v roce 1930. V hrobce je 19 rakví. Jsou velice mohutné, protože jde vlastně o tři rakve v sobě – dřevěnou, zinkovou a železnou. Rakve se od sebe liší kromě rozměrů ještě hodnostními korunami a erby. Nápisové tabulky umožňují kromě jednoho případu identifikaci pohřbeného člena rodiny.

Fotogalerie
4 fotografie