S divadelním souborem vystupují nyní několikrát ročně. „Kdysi, když jsme začínali, jsme hráli jednou za rok na vánoční besídce, dnes vystupujeme i třináctkrát za rok,“ pochvaloval si režisér Michal, kterého jeho práce těší. 

Název souboru vznikl náhodou. „Vymýšleli jsme název a já se zeptal jedné klientky, jestli už má nějaký nápad a ona poznamenala, ať vydržím ještě chvilku ve smyslu, ať ještě chvíli počkám a v ten okamžik sem věděl že je to ono," popisoval, jak vznikl název souboru.

Každý rok trénují právě od podzimu novou hru. A tak letošní představení v rámci Zažít město jinak bude jedno z posledních letošní sezóny. „Tohle představení je hodně o nás,“ pousmál se.

„Jmenuje se Azazel, který je démonem, co plní přání. Je to velmi vzdáleně inspirované příběhy Isaaca Asimova. Ovšem přepsané na naše herce,“ prozradil a vysvětlil, že právě všechny hry vybírají v souboru společně tak, aby všem téma vyhovovalo.


Herci v příběhu vystupují pod svými jmény a řeší ve hře problémem, který je v jejich osobním životě tíží. „Například tam máme klučinu, který je naším Casanovou. Baví se neustále s různými holkami. A právě tady má příběh, kdy mu Azazel přičaruje neuvěřitelnou neodolatelnost a on poté zjistí, že to taky není dobrý, že je těch holek příliš a vzájemně se hlídají, že je nakonec stejně tak sám jako předtím,“ prozradil část příběhu, kterou hraje autista Roman.

Nevyzpytatelné počasí

Na akci Zažít město jinak v Podolí vystupuje jeho soubor téměř potřetí. „Měli jsme tam hrát před dvěma lety. Dokonce i první tři minuty představení jsme hráli, ale potom se rozpoutaly hromy, blesky a strašlivý liják. A tak jsme strašně zmokli a představení jsme tehdy nedohráli,“ vzpomínal na dnes už vtipnou vzpomínku s nešťastným počasím.

Divadelní soubor Ještě chvilku
Autor: Divadelní soubor Ještě chvilku
V tom dešti nebylo už skoro pro koho hrát. Ale my jsme se snažili vydržet, dokud to šlo. Ale do tří minut se ukázalo, že to není reálné,“ smál se Michal.

Dle předpovědí je ta šance nepříznivého počasí i letos. Ovšem Michal bedlivě sleduje předpovědi a doufá, že právě v půl jedné odpoledne, kdy je plánované hru odehrát, bude ještě přívětivé počasí a zaprší až po představení.

Hercem v Ještě chvilku chce být každý

Zájem o to stát se členem souboru z řad tělesně handicapovaných je podle Michala obrovský. „Zato asistentů není nikdy dost. Rád je začleňuji do hry, aby nebyly pouze těmi, kdo pomáhají s vozíčkem,“ vysvětloval Michal symbiózu, která na pódiu vzniká. Sám byl kdysi asistentem, který vozil klienta na zkoušky divadla, které dnes režíruje.  Sledoval cvičení a měl k němu různé vítané i nevítané komentáře a názory.  

„Když pak předešlé režisérky musely soubor opustit, dostal jsem nabídku, abych se práce po nich ujal, když jsem takový chytrý,” svěřil se, jak se k režírování dostal.

Nabídku profese, kterou ještě nikdy předtím nedělal, přijal. „Zkušenosti z divadla jsem měl od základní školy. A tak jsem si řekl, že bych to mohl zkusit,“ postavil se výzvě čelem. Dnes dokonce uvažuje o tom, že by vytvořil pro velký zájem další divadelní skupinu. Nápad by rád realizoval už na podzim.

Fotogalerie
10 fotografií