Tanec ve tmě vznikl před třemi lety, kdy si Zuza povídala s kamarádkou o životě. Pořádání akcí jí bylo vždy blízké. Roky se věnovala ženskému rituálnímu setkávání. Odnepaměti milovala hudbu a tanec. A právě po zážitku, kdy strávila týden v naprosté tmě, který ji pomohl ponořit se do vlastní mysli, urovnat si myšlenky a vyřešit tehdejší trápení, vymyslela při jednom večeru s kamarádkou kombinaci činností, které jí samotné pomáhaly k tomu být šťastnou. A tak se zrodila myšlenka tance ve tmě, který lidem umožní odhodit zábrany a bude mít duchovní rozměr.

„První akci jsem pořádala v divadle Kampa, kde jsem tehdy pracovala. Zatáhli jsme tehdy závěsy a docílili tak naprosté tmy,“ vyprávěla o začátcích tance ve tmě zakladatelka a průvodkyně večery. Dnes už akci pořádá v Galerii Art Space na Praze 1 v podzemních prostorách, které si pochvaluje snad ještě více nežli místo původní.  

Duchovní rozměr

Ačkoliv by se mohlo zdát, že na akci budou chodit pouze lidé, kteří se bojí tancovat na veřejnosti, důvody vyzkoušet si, jaké to je tančit bez možnosti vidět okolí, jsou různé. „Tím hlavním důvodem nebylo ani to, že bych se styděl, ačkoliv i to hraje částečně roli. Tím hlavním popudem bylo nahlédnout do sebe a vyřešit si současnou životní situaci. Lidé mnohdy berou drogy, aby dosáhli změněného stavu vědomí, skrze které si uvědomí, co jim při běžném dnu mysl nedovolí. Já jsem zvolil tuhle metodu, kdy jsem si uvědomil, že se i sám před sebou samým stydím a že takhle jsem se ani v soukromí nikdy neuvolnil,“ pochvaloval si Daniel (26) nevšední zážitek, při kterém měl šanci odevzdat se prožitku při vyřazení jednoho smyslu.

Průběh večera

Celé setkání je tříhodinové. „Nejprve se v kroužku lidé seznámí. Představí se a řeknou, proč přišli. Poté se rozezní hudba, kdy si lidé vyzkouší pohyb ještě za světla a nakonec přijde ta samotná tma, která trvá dvě hodiny,“ popisovala průběh večera zakladatelka nevšední akce. „Na konci zapálím svíčku, aby si oči zase postupně zvykly na světlo. Opět se setkáme všichni v kroužku a zhodnotíme svoje pocity z večera,“ dokončila popis večera Zuza Pipková.



Akce je velmi oblíbená, a tak je záhy po zveřejnění události zcela obsazena. „Důvodem je samozřejmě i to, že volím limit 15 osob. Nechci totiž, aby se lidé museli mačkat. Někteří mají sice radši při tanci kontakt, jiní zase upřednostňují tanec v osamělosti bez jakéhokoli kontaktu, což by při větším množství bylo obtížné,“ vysvětlila Zuza Pipková důvod, proč je kapacita akce tak nízká.

Další tanec ve tmě proběhne 5. května. Pro Zuzu Pipkovou jako zakladatelku to bude poslední akce před odchodem na mateřskou dovolenou. Avšak není třeba si zoufat, že si tanec ve tmě bude člověk moct prožít až za tři roky. „Rádi bychom akci zachovali. Pokusíme se ji udržet i po dobu Zuzčiny mateřské dovolené,“ rozhodla se tak Galerie Art Space nepřipravit návštěvníky o nevšední druh terapie, i když se duch akce tímto krokem zase trochu pozmění.