Medvědí česnek má ve srovnání s tím běžným stroužkovým velkou výhodu – člověk po jeho konzumaci není cítit tak typickou vůní, kterou kdekoho odpudí. V neposlední řadě má blahodárné účinky jako antibiotikum, antimykotikum a je také antibakteriální. „Je to doslova malý zázrak, který je třeba si usušit na zimu a využít ho ve velkém při jarním detoxu. Navíc pomáhá proti nadýmání,“ vyzdvihovala blahodárné účinky bylinkářka Tamara Boudová.

Konvalinka versus medvědí česnek

Přestože může laika od sběru odradit možnost záměny s jedovatou konvalinkou kvůli jejich podobnosti, bylinkáři se tomu takřka smějí. Záměna se jim zdá snad až nemožná. „Česnek sbírám už roky, listy jsou sice podobné, ale pokud nemáte problémy s čichem, hravě je rozeznáte,“ vysvětlovala bylinkářka, která pro rozeznání volí možnost promnutí v prstech, díky čemuž se typická vůně česneku uvolní.

Ověřená místa sběru

Medvědí česnek najdeme růst v listnatých a lužních lesích ve stinných a vlhkých místech. „Sázkou na jistotu je procházka k Šáreckému potoku, kde je česneku hojně. A nebo přímo za vchodem v oboře Hvězda,“ doporučovala dvě svá oblíbená místa k procházce Tamara Boudová.

Kromě klasického medvědího právě v tomhle období roste i takzvaný česnek pochybný. Nevypadá totožně, ale po čichu si ho lehce spletete. Avšak není důvod k obavám, stejně tak jako medvědí je jedlý.

 

Sbírala jsem tento česnek na Petříně už s babičkou, která si ho vysadila na zahrádce. Používáme ho doma do jídla stejně tak jako ten medvědí,“ svěřila se Kateřina Nová, která navíc doporučovala i Letnou. Ovšem s malým dovětkem k tomu, že je riskantní sbírat česnek v centru, kde se hojně venčí psi. 

Sezona medvědího česneku skončí začátkem léta v období oteplování. A tak mají Pražané stále čas na to pátrat v parcích, lesích a paloučcích, kde se nachází svatý grál.