Přestože prožil posledních 14 let svého života v bídě bez domova, svůj život nežil ve smutku na ulici při žebrání, odtržen od reality v samotě. Naopak. Byl obklopen společností. Peníze si vydělával sběrem knih z kontejnerů, které následně prodával v antikvariátech. A díky své nevšední osobitosti a znalosti Prahy dostal šanci od Pragulic provázet turisty Prahou. Sám se tak s vtipem začal označovat za profesionálního bezdomovce. 

Včera v noci nás opustil náš drahý průvodce Honza Badalec. Zemřel den před svými 56. narozeninami. Honzo, budeš nám chybět.

Posted by Pragulic on Thursday, 31 March 2016

Pieta za Honzu

Lidé při čtvrteční pietě vzpomínali na Honzu Badalce jako na osobnost, která byla výjimečná a nevšední. „Nebyl to klasický bezdomovec, který by žil na ulici pod mostem, vždy se našli přátelé, u kterých mohl přespat,” vzpomínal při čtvrteční vzpomínce blízký přítel Honzy Badalce. Kromě blízkých přátel, kteří mu poskytovali v posledních letech azyl, přespával po nelehkém rozvodu ve sklepě domu, kde původně žil.

Lidé, kterým Honza utkvěl v srdci, se s ním přišli rozloučit v den, kdy by oslavil 56. narozeniny.
Autor: Eva Fornálová


Právě druhé manželství ho přivedlo na ulici. Stejně tak jako ho před lety ono manželství přivedlo k profesi, ve které byl velmi úspěšný – k reklamě. Stal se kreativním ředitelem několika reklamních agentur.

Honzovy priority: Vztahy nad penězi

Po narození druhého dítěte si uvědomil, že je třeba najít si výdělečnou práci a přestat se věnovat neziskovým aktivitám. Těmi tehdy bylo vydávání poezie a hra v divadelním spolku, které mu dělaly radost ze života, a kterým se v období komunismu věnovat nemohl. „Pro Honzu byly vždy důležitější vztahy nežli peníze a majetek, i v té době pracovních úspěchů. Jeho přístup mi pomohl srovnat si v životě priority,” svěřil se jeho blízký kamarád při čtvrteční pietě.

Milostné básně na Lennonově zdi

Sám se označoval za průkopníka nynějšího využití Lennonovy zdi. Ještě před atentátem na slavného frontmana skupiny The Beatles na ni psal milostné básně, které mu byly vždy záhy přetřeny. Právě díky takovýmto nevšedním kouskům a chuti být svým a nevšedním neměl za komunistického režimu šanci uspět. Což se mu stalo osudným i při studiích FAMU, ze které byl po třech semestrech vyhozen, protože se věnoval novým a tabuizovaným tématům. A přesně tak na něj jako na osobitého, výjimečného, akčního, nadaného a velmi chytrého člověka vzpomínali přátelé při čtvrteční pietě.

Poslední rozloučení s Honzou Badalcem proběhne ve čtvrtek 7. dubna ve 14 hodin v Lese vzpomínek na Ďáblickém hřbitově.