Stanice Nádraží Holešovice, I. P. Pavlova a Náměstí Míru dostaly nové informační panely, na kterých dopravní podnik (DPP) a ROPID testují nový způsob značení východů. „Inspirovali jsme se číslováním sjezdů z dálnic. Je jednodušší si pamatovat, že má řidič sjet na exitu 14, než být v rozpacích, jestli má jet na Beroun – východ, střed nebo západ. Stejnou logiku má i číslování výstupů z metra,“ vysvětlil Blesku Jiří Černík, vedoucí odboru Dopravně provozní informace DPP.

Pokud nové značení uspěje, postupně nahradí stávající ve všech 61 stanicích metra. V nich dnes lidé využívají přes 300 výstupů. Všem pak vládne zastávka Můstek na lince A, z níž ústí 17 výstupů.

Jak číst značení

Číslování je z pohledu cestujícího vystupujícího z metra. Ve stanici má každý výstup své číslo, vždy začíná od čísla E1 (E = exit, z anglického výrazu pro východ), jímž je značen první výstup ve vestibulu úplně vpravo, další výstupy jsou vzestupně číslovány proti směru hodinových ručiček. Čísla budou také nabízet vyhledávače spojení. Cestujícím pak poradí, že má například po výstupu na stanici I. P. Pavlova, použít východ E3 a dále pokračovat tramvají daného čísla.

Fotogalerie
12 fotografií