„Urny byly nalezeny ve sklepě pod podlahou při rekonstrukci domu v ulici Nad Štolou,“ sdělil Blesku tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Jde o lokalitu, ve které se nachází vjezd do Letenského tunelu. Karel zemřel roku 1965, Marie roku 1985, oba v domě dříve bydleli. Radnici se nepodařilo dohledat žádného příbuzného těchto zesnulých.

V takovém případě mají obce zákonnou povinnost zajišťovat zesnulým bez příbuzných takzvané sociální pohřby. Běžnou praxí je umísťování uren na anonymní loučky u krematorií. Radnice Prahy 7 ale už potřetí přikročila k jinému přístupu.

„Každý si zaslouží důstojné místo posledního odpočinku, ne každý však zemře obklopen rodinou. V takovém případě by rodinu měla zastoupit obec,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě). Úřad proto umísťuje zesnulé bez příbuzných na hřbitov ve Strojnické ulici, kde roku 2016 vzniklo speciální místo s náhrobkem, který nese nápis „zemřelí Prahy 7“.

Letenský George a další

Už v dřívějších případech sociální pohřby Prahy 7 budily zájem veřejnosti. Asi nejznámější bylo poslední rozloučení s „Letenským Georgem“, bezdomovcem Jiřím Hladilem (†51), který zemřel v září 2016. Byl proslulý svou láskou k hudbě, tvrdil, že uměl hrát na 48 hudebních nástrojů.

„Pamatujeme také případ muže, který přijel ke svému známému na návštěvu a u něj zemřel. Žádné příbuzné se nepodařilo dohledat, takže i jeho pohřeb proběhl zde v Praze 7,“ popsal Martin Vokuš. Do společného sociálního hrobu na území městské části radnice pohřbila už 23 lidí. Tento akt se provádí jednou ročně.

Fotogalerie
6 fotografií