Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

15 mrtvých po brutálních nepokojích v brazilském vězení: Odsouzenci si mezi sebou vyřizovali účty

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
27. května 2019
07:00

V neděli propukly nepokoje ve věznici v brazilském státě Amazonas. Při násilnostech zahynulo 15 trestanců. Někteří byli uškrceni, jiní podlehli bodným ranám. S největší pravděpodobností šlo o vyřizování účtů mezi dvěma skupinami vězňů. S odvoláním na místní úřady o tom informovaly agentury Reuters a AFP.

Střety ve věznici nedaleko regionální metropole Manaus vypukly dopoledne během návštěvních hodin. Podle prohlášení vězeňské správy státu Amazonas se však násilí odehrávalo pouze mezi trestanci a do incidentu nebyli zapojeni rukojmí. Pořádkové složky údajně vzpouru potlačily za necelou hodinu, aniž by z věznice kdokoli utekl.

„Byla to rvačka mezi vězni. Některá úmrtí způsobilo udušení, jiná bodné rány od naostřených předmětů, jako jsou zubní kartáčky,“ uvedl plukovník Vinicius Almeida z vězeňské správy. Přesné příčiny násilností se ještě vyšetřují, avšak tajemník státu Amazonas pro veřejnou bezpečnost Louismar Bonates brazilským novinářům popsal incident jako „střet dvou organizovaných vězeňských skupin, které mezi sebou měly spory a které k násilí využily čas návštěv rodinných příslušníků“.

Vězeňský komplex Anísio Jobim zažil ještě větší násilnosti na začátku roku 2017. Tehdy si zde 20hodinová vzpoura vězňů vyžádala 56 mrtvých.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání