Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřela Sophia (†10), „holčička bez tváře“: Kvůli postižení čelila rodina nenávistným útokům

Autor: chal - 
27. května 2019
06:05

Malá Sophia (†10) trpěla vrozeným neurologickým postižením. Kvůli svému vzhledu čelila posměchu a urážkám. Její maminka Natalie zase musela strpět nenávistné poznámky a za svou dceru každý den hrdě bojovala. Sophia zemřela obklopena rodinou v noci ze čtvrtka na pátek.

Sophia se narodila s Rettovým syndromem, který negativně ovlivňuje vývoj mozku, motoriku a dýchání. Holčička z amerického státu Jižní Karolína kvůli postižení vyžadovala neustálou péči a během deseti let života podstoupila celkem 20 náročných operací. Rodina děvčátko v únoru umístila do hospicu.

„Po posledním zákroku bylo jasné, že už je Sophiino tělo unavené. Vždycky jsme říkali, že budeme jejím potřebám naslouchat a respektovat je. Bez ohledu na to, jak je to pro nás těžké,“ napsala Sophiina maminka Natalie Weaverová 20. února.

Kolem hendikepované holčičky se v lednu letošního roku strhla mediální bouře, když na twitteru jistý podporovatel potratů použil Sophiinu fotografii na propagačním plakátu. Natalii to pobouřilo a zažádala správce sociální sítě, aby příspěvek s fotografií stáhli.

Twitter nejprve žádost odmítl s tím, že dotyčný uživatel nijak neporušil pravidla, po silné vlně nevole Sophiiných fanoušků ale Twitter vyhověl a uživateli zablokoval účet.

Natalie negativním reakcím na dceru čelila od Sophiina narození. „Nenávist a pohledy, které jsem snášela, když byla Sophia miminko, byly bolestivé. Sedm let jsem se kvůli tomu schovávala,“ vylíčila Natalie v lednovém videu, kterým reagovala na nechutnou kampaň vůči své dceři. „Zhruba před rokem jsem se rozhodla začít za nás bojovat! Nenávist mě neumlčí,“ dodala odhodlaně.

Statečná holčička naposledy vydechla v noci ze čtvrtka na pátek obklopená rodinou. „Naše sladká Sophia v noci odešla. Každý den na Zemi strávila s lidmi, kteří ji milovali,“ informovala zdrcená matka v pátek na sociálních sítích. „Až se s tou sžíravou bolestí vyrovnáme, budeme se snažit pomáhat ostatním,“ dodala.