Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáka Karla zmlátili dva muži v hospodě: Skončil s poškozeným mozkem odkázán na péči maminky

Autor: dce - 
7. prosince 2018
05:35

Chtěl jen pomoci, místo toho skončil odkázaný na péči své maminky. Voják Karel S. (31) udobřoval v květnu v hospodě dva rozhádané muže, jenže ty si na něj pak počkali a brutálně ho zbili. Skončil s poškozeným mozkem - nemůže mluvit a má ochrnutou polovinu těla...

Karel před šesti lety začal svou kariéru u armády - konkrétně v Jincích u dělostřelců. Odjel dokonce i na misi na Mali jako jeden z nejaktivnějších vojáků. Tou dobou mu ale kariéru přerušila vážná dopravní nehoda, při které utrpěl těžké poranění hlavy - téměř rok strávil v nemocnici a na rehabilitacích. Ze zranění se ale dostal a do armády se vrátil.

Vše ale skončilo letos v květnu. Karel byl se svým bratrem Jirskou v hospodě, kde se rozhádali dva podnapilí muži. Bratři se je pokoušeli udobřit, a když se jim to podařilo, šli spokojeně domů. Daleko ale nedošli - Daniel B. (25) a Jakub H. (30), jak se dva rozhádaní muži jmenují, na ně zezadu zaútočili.

„Zezadu jej surově napadli údery do hlavy. Pokračovali, ačkoli byl na zemi a ztratil vědomí. Zatímco je jeho mladší bratr prosil, ať Karla dál nebijí, už vůbec ne do hlavy, vzali si to naopak jako inspiraci, ostatně neušetřili ani bratra…," popsali webu ozbrojeneslozky.cz pracovníci spolku Vlčí máky, který pomáhá válečným veteránům.

Celý útok zachytila kamera, dvojice útočníků skončila před soudem, nijak útok nezapírali, soudní znalec se jich ale zastal s tím, že nebýt Karlova předchozího úrazu hlavy, nedopadl by tak špatně. Karel byl tou dobou na přístrojích a nebylo jisté, jestli se vůbec probere.

To se nakonec stalo, ale mladý muž skončil zcela odkázán na pomoc druhých. „Karel trpí afázií, což je ztráta schopnosti řeči. Snad základním sdělením rozumí, dokonce se zasměje vtipu, ale sám mluvit nedokáže. Na polovinu těla byl ochrnutý, nyní již ujde za pomoci holí asi sto metrů, ruku ale ovládá velmi omezeně. Tyto následky lze přirovnat k vážné mrtvici – nemusí být ve všech směrech neměnné, ale klíčová je další, intenzivní, rehabilitace," vysvětlují lidé ze spolku.

Už teď rodina ví, že z viníků nedostanou ani korunu - svůj majetek prý rychle přepsali na příbuzné. Pojišťovna Karlovi zaplatila rehabilitaci v Kladrubech, dál už ale nezaplatí nic než nejlevnější invalidní vozík. Spolek rodině chce přispět na speciální matraci a další pomůcky, které bude bývalý voják potřebovat.

O pomoc prosí i veřejnost - shánějí finanční i materiální příspěvky a dobrovolníky, kteří by se Karlovi mohli věnovat. Nabídky a žádosti o bližší informace můžete posílat na podpora@spolekvlcimaky.cz.

„Přes to všechno, vzdor beznaději a naštvání na útočníky i systém, který pomáhá oběti až na posledním místě, vyzařuje proud pozitivní energie Karlova maminka. Když jsme se jí zeptali, jak se vyrovnává s chováním útočníků, jednoduše řekla: ,Oni taky mají rodiny a mně je líto jejich matek, partnerek a dětí. Navíc, chovat k nim nenávist, by mě stálo příliš mnoho sil, které potřebuji věnovat Karlovi,'" uzavřel spolek.

mak ( 28. prosince 2018 08:10 )

Ucelove po nehodě ucineny přepis právně zneplatnit, naopak jeste po manželce lze vymahat všecko, pokud nemohou dale platit, do lochu a všecko, co z prace vydelaji, dostane oběť. Třeba ve Stonave v dolu bude místo. Je smutne, ze kazdy privandrovalec a nefachcenko dostane tlumocnika, bydleni, jídlo, lékařskou peci, všecko,a člověk,kterej tu platil dane, skoro nic. 😲🙄👎

sacred10 ( 7. prosince 2018 10:52 )

Ty seš ale vůl...

lunatic ( 7. prosince 2018 10:52 )

Ani v kriminále nelze nikoho násilně nutit k tomu,aby pracoval-tak to stanovili poslanci a jen proto,že si takové poslance vybrali ve volbách voliči

mikima2 ( 7. prosince 2018 10:42 )

Ti zmetci by měli být zavřeni v kriminále a makat tam tak dlouho, dokud nesplatí zraněnému vše co jim soud nařídil.

lunatic ( 7. prosince 2018 10:38 )

Tak jeďte do USA,zde to poslanci,které však zvolili převážně blbí lidé,nastavili takto .Vysoudit lze cokoliv pouze na tom,kdo něco hmatatelně má,vlastní - dejte bezdomovci,anebo bílému koni pokutu 10mega

Zobrazit celou diskusi