Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi rodině padlého Tomáše (†42) přispěli už 1,5 milionu. Vybrali je za měsíc

Autor: ČTK, for - 
25. listopadu 2018
15:55

Na pomoc rodině vojáka Tomáše Procházky (†41) poslali Češi už 1,47 milionu korun. Uvedl to předseda správní rady Nadačního fondu speciálních sil Vladimír Ganzar. Fond sbírku vyhlásil 23. října, pouhý den po Procházkově smrti, a lidé mohli přispívat formou dárcovských SMS nebo posílat peníze přímo na účet nadačního fondu.

Procházka sloužil jako kynolog u jednotky speciálních sil, která má na starosti výcvik afghánských kolegů. Padl 22. října při střelbě afghánského vojáka na vojenské základně Šindánd v provincii Herát.

Tomáš Procházka byl posmrtně povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Ministr obrany Lubomír Metnar mu rovněž udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu ČR.

Nadační fond speciálních sil byl založen v červnu 2011. „Posláním a účelem nadačního fondu je především zajišťování finanční, materiální, humanitární nebo vzdělávací podpory pozůstalým po zaměstnancích speciálních sil a po osobách působících v jejich prospěch,“ uvedl Ganzar a dodal: „Cílem je se snáze vyrovnat s následky tohoto úmrtí a pomoci pozůstalým udržet si přiměřenou kvalitu života.“

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

Sirény letos zazněly opakovaně

V Afghánistánu letos padli čtyři čeští vojáci. Kromě Procházky zahynuli v srpnu Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při teroristickém útoku, když byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

Vojákům zahynulým v srpnu, byla prezidentem Zemanem udělena medaile in memoriam Za hrdinství. Nedávno prezident uvedl, že demonstrace během udílení státního vyznamenání byla ostudou i z důvodu, že se ceremoniálu účastnily rodiny padlých vojáků. Pro příští rok tak plánuje využít hradní stráž, která bude vyznamenané doprovázet.