Poznatky začne město, radnice Prahy 1 a policisté společně s místními obyvateli vyhodnocovat. Závažné problémy při akci podle "nočního starosty"Jana Šterna nenastaly. Vjezd do ulic byl zkušebně uzavřen od mezi 22:00 a 3:00. Akce se bude opakovat ještě následující dva víkendy 19. a 20. dubna a 26. a 27. dubna. Cílem je zmírnit noční ruch, na který si stěžují místní obyvatelé.

Klid bez aut?

„Jednalo se o zkušební provoz a budeme jej teprve vyhodnocovat. Sám za sebe ale mohu říct, že podle mého dojmu byla situace v ulici klidnější. Strážníci z Prahy 1 říkali, že před několika lety zjišťovali počet aut vjíždějících do Dlouhé a došli k číslu 1500 aut za hodinu. Ale jak jsem řekl, musíme vše vyhodnotit," řekl Štern.

Organizace zákazu vjezdu byla podle něj bez problémů. „Samozřejmě se objevilo několik případů, kdy se lidé chtěli do ulice dostat, ale celkově byla organizace velmi dobrá a zcela bezproblémová," řekl Štern. To potvrdila mluvčí městské policie Irena Seifertová. Strážníci podle ní nezaznamenali žádné mimořádné události.

Kromě Dlouhé se uzavírka týkala ještě ulic V Kolkovně, Rámové, Masné a části ulic Kozí a Rybná. V Dušní ulici se v dotčených časech obracela jednosměrnost. Na dodržování zákazu dohlíželi policisté a strážníci.

Do Dlouhé ulice v pátek v pozdních hodinách vyrazil redaktor Blesku. Zde se podívejte, jak to na místě vypadalo: 

Poté, co do boje s hlukem radnice Prahy 1 vyrazila už loni v létě a do Dlouhé ulice umístila hlukoměr, zkouší nyní novou metodu. Projekt hlukoměr totiž skončil neúspěšně. Opilci si z něj udělali atrakci a přeřvávali se, kdo z přístroje vymámí vyšší číslo, a proto nové vedení městské části projekt ukončilo. 

Praha 1 bude v následujících víkendech testovat nové opatření, které má s hlukem bojovat. Počínaje pátkem 12. dubna uzavře Dlouhou ulici a její okolí pro taxikáře a všechny nerezidenty, zákaz vjezdu pro ně bude platit vždy v pátek a v sobotu v noci, a to od 22:00 do 03:00. Opatření se bude testovat ve třech po sobě jdoucích víkendech a týkat se bude kromě Dlouhé ulice také ulic V Kolkovně, Rámová, Masná, části ulic Kozí a Rybná, v Dušní ulici se pak v dotčené časy bude obracet jednosměrnost. 

Jako ve světě

„Opatření koordinujeme s magistrátem, Policií ČR a Městskou policií Praha. Každou noc, kdy bude platit, bude v ulici vždy 15 policistů a 15 strážníků, kteří budou na jeho dodržování dohlížet,“ řekl Blesk.cz radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (Praha Sobě). 

Město si slibuje nejen snížení hluku, ale díky mužům zákona v ulicích také zvýšení bezpečnosti. „V dalších evropských městech se osvědčilo omezit dopravu na hlučných ulicích, protože se ukázalo, že když je regulovaná doprava, je pak snazší usměrňovat lidi,“ dodal radní.