Loni v létě se na rušném náměstíčku v Dlouhé ulici objevil hlukoměr. Ten v reálném čase ukazuje hladinu hluku ve svém bezprostředním okolí. Tehdejší vedení radnice si od nové technologie slibovalo, že dlouhodobým pozorováním poskytne důkazní materiál pro magistrát. Mělo se prokázat, že obyvatelé historického pražského centra jsou noc co noc vystavováni nepřiměřenému hluku během alkoholového řádění zahraničních turistů.

Začaly se však objevovat názory, že tento nástroj pouze opilé kolemjdoucí provokuje k tomu, aby si otestovali, kdo z nich dokáže vyplodit větší hluk. S tímto postojem se ztotožňuje i nové vedení městské části.

„Měřič hluku v Dlouhé ulici je nešťastnou předvolební záležitostí minulého vedení radnice a dosud bohužel fungoval spíš jako opilecká atrakce než nástroj zklidnění rušné lokality. Momentálně řešíme nejlepší možný postup – zda přístroj ihned zcela odstranit, nebo jej využít jinak a smysluplněji,“ uvedl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě).

Jaká přijdou opatření?

Kromě rušení stávajících opatření se zmiňovaný úřad v současnosti věnuje také novým možnostem, jak hlučným náporům davů turistů v historických uličkách metropole odolávat a nastavovat jim mantinely. Do konce března má radnice čas vyjádřit se k záměru nové magistrátní vyhlášky, která by městským částem dovolovala stanovovat provozní dobu nočních podniků. „Nová koalice momentálně řeší jednotné stanovisko k tomuto záměru. Stěžejním tématem je také počet strážníků v ulicích, který chceme ve spolupráci s magistrátem co nejdřív navýšit,“ sdělila mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

Noční starosta

Radnice zdůrazňuje, že jejím cílem je najít kompromisní řešení pro místní obyvatele, kteří mají právo se v noci vyspat, a pro provozovatele i návštěvníky provozoven, které patří ke koloritu každé evropské metropole. Součástí těchto změn je i vznik pozice takzvaného „nočního starosty“, o tu Praha 1 jedná s magistrátem.

Právě tento nový úřednický post má začít fungovat pod záštitou magistrátu a bude oproštěn od politického vlivu. Jeho přípravu potvrdila radní Hana Třeštíková (Praha Sobě), která uvedla, že o pracovní náplni nočního starosty se ještě rozhoduje, určitě ale bude jeho hlavním cílem řešení života v Praze po setmění. Podle Třeštíkové bude o této funkci jasněji do konce ledna.

Fotogalerie
22 fotografií