Od počátku roku se realizuje rozsáhlá rekonstrukce Zenklovy ulice v Praze 8. Zásah provází některé negativní důsledky, mezi které patří i problémy zdejších drobných podnikatelů, kteří si stěžují na skutečnost, že devítiměsíční uzavírka páteřní libeňské komunikace je pro ně likvidační.

V lokalitě je zároveň problematická i doprava, kromě silnice a inženýrských sítí se totiž obnovuje i tramvajová trať. Dopravní omezení se navíc v lokalitě různě upravují vzhledem k tomu, co je aktuálně potřeba realizovat. Magistrát například na konci tohoto června vydal rozhodnutí o povolení úplných a částečných uzavírek, podle kterých je od 1. července do 30. září vedena objížďka po trase Sokolovská – Jandova – Vysočanská – Střelničná – Pod Sídlištěm – Čuprova – Povltavská – V Holešovičkách – Prosecká.

Objížďka po chodníku?

Z tohoto rozhodnutí je patrné, že tranzitní doprava nemá v centrální části Libně co pohledávat. Přesto Blesk.cz získal video od jednoho z místních obyvatel, který natočil událost na křižovatce Zenklovy s Elsnicovým náměstím a náměstím Dr. Václava Holého. Jedno auto za druhým tu bezostyšně projíždělo kolem uzavírky po chodníku.

„Žádná objízdná trasa není plánována přes chodník či přechod pro chodce. Jde o bezohlednost a nekázeň řidičů. U všech staveb je zajištěn vždy průchod. Individuální automobilová doprava je vedena po objízdné trase, nikdy to není na úkor bezpečného pohybu chodců,“ okomentovala video tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Navzdory těmto nepříjemnostem rekonstrukce Zenklovy ulice dál pokračuje, v dílčích úsecích se má dokonce podařit lokalitu alespoň částečně zprůjezdnit s předstihem proti původnímu harmonogramu. „Rádi bychom tramvaje do Zenklovy vrátili už na začátku září,“ prozradila Barbora Lišková. Po návratu kolejové dopravy budou v ulici ještě probíhat dokončující práce, hotovo má být na podzim.

Fotogalerie
23 fotografií