Zámecké schody zde byly již ve 13. století, avšak podél nich vedla i příkrá cesta pro jezdce i pro vozy. Je připomínána k roku 1278,“ uvedl písař a letitý pražský kronikář Antonín Ederer letopočet, který se do historie zapsal i neblahým skonem Přemysla Otakara II. na Moravském poli. Kdo se jimi chce vydat z Malostranského náměstí přes Thunovskou ulici směrem k Hradu, měl by počítat se zdoláním 121 schodů.

Staré zámecké schody nejsou zas tak staré

Staré zámecké schody jsou jednou možná frekventovanější přístupovou cestou k Hradu. Trasa z Klárova k Černé věži, která obnáší 101 schodů, si udržuje dodnes podobu z 19. století, kdy také vzniklo její pojmenování. Ačkoliv se ovšem jedná o tzv. „Staré zámecké schody“, leckoho možná překvapí, že jsou novější než ty „nové“ Zámecké schody.

Byly totiž vybudovány až v 16. století. Ještě dříve za dob středověku se od Klárova na Hrad chodilo po tzv. „Staré cestě”, kterou bychom hledali na dnešní ulici Na Opyši. „Odtud byl nepochybně přívlastek přenesen i na schodiště,” píše Pavel Vlček v Uměleckých památkách Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá na Starých zámeckých schodech. David Zima

Nové Zámecké schody jsou historicky starší než dnešní Staré zámecké schody,“ vysvětlil kronikář Prahy 1. „Název Zámecké schody je dán, stejně jako je tomu u Zámecké ulice, směrem, kterým se schody ubírají k Pražskému hradu, k zámku,“ uvedl dále.

Své pojmenování schody nenesly odjakživa. Název Zámecké schody se ujal až v 19. století. Původně ji totiž kronikáři zmiňovali jako Strmou cestu, respektive Stupně. Nynější pojmenování „obdržely“ podle toho, že vedly k Hradu, který ovšem tou dobou v 19. století připomínal už spíše zámek. Odtud názvy ulic Staré zámecké schody a Zámecké schody.

Místo, kde maloval Zrzavý a vyhrával Hašler

Kromě toho, že se jedná o jedny z přístupových cest na Hrad, jsou obě ulice spjaty s významnými osobnostmi, které se zapsaly do české historie. V starodávném domě U Pelikána, na adrese Staré zámecké schody 6, bydlel „významný český malíř Jan Zrzavý. Plachý a uzavřený člověk, jenž žil s příkladnou skromností,“ uvedl kronikář. U Zámeckých schodů také jednu dobu žil i tvořil malíř Alfons Mucha.

To Staré zámecké schody, které vedou z Klárova k Černé věži, se také mohou „pyšnit“ slavnou osobností. Během neblahých válečných let první světové války zde například zpíval Karel Hašler. Dodnes jej připomíná památník, u kterého se zastavují turisté i kolemjdoucí Češi.
Fotogalerie
18 fotografií