Zásah není pravděpodobný, jelikož by byl údajně nepřiměřený. „Z pokynu státního zástupce byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin neoprávněný zásah do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru,“ sdělil mluvčí policie Jan Daněk. Člověku, který neoprávněně obsadí cizí dům, hrozí podle zákona pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností, pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina - může trest činit až pět let vězení.

Dvě až tři desítky squatterů obsadily usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v pátek večer. Po jednání s policií a představiteli městské části Praha 6 část squatterů dům opustila a asi deset jich podle radnice zůstalo na střeše. „Dokud nebude jisté, že nebudou pozatýkáni, tak z té střechy neslezou,“ řekl zástupce kolektivu squatterů, který nechtěl být jmenován.

Bez zásahu policie

Policie pak oznámila, že proti zbylým squatterům zasahovat nebude, protože by mohli být při tom policisté či squatteři zraněni. „V průběhu dnešního dne byly znovu prověřeny možnosti případného zásahu proti osobám na střeše a bylo rozhodnuto, že zásah v tuto chvíli nebude z bezpečnostních a taktických důvodů proveden,“ doplnil Daněk.

Podle mluvčího policie dále se squattery vyjednávají policisté i zástupci radnice. Městská část Praha 6, která budovu spravuje, chce ze Šatovky udělat centrum pro seniory. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) byl na místě dlouhé hodiny, jednání však nikam nevedla. Squatteři v prohlášení na internetu uvedli, že by chtěli v usedlosti vytvořit prostor pro setkávání lidí. Část z nich už místo opustila. 

Fotogalerie
11 fotografií