Squatteři usedlost obsadili již v minulosti, v prosinci roku 2015. Po neúspěšném jednání s radnicí Prahy 6 o bezplatném využívání Šatovky ale v lednu 2016 z usedlosti sami odešli. Vedení městské části pak oznámilo, že chce Šatovku přebudovat na bytový dům. Na místě byl také celou dobu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který se snažil se squattery také vyjednávat, nicméně odejít nehodlají. 

To se však dosud nestalo a za návratem squatterů je podle jejich prohlášení právě nečinnost radnice. „Navzdory překážkám, které nám staví do cesty realita, jsme se rozhodli, že opuštěnou usedlost v Šáreckém údolí znovu oživíme. Po dvou letech, které uběhly od doby, kdy jsme dům obsadili, uklidili od nánosů odpadků, uspořádali zde veřejné promítání a po slibu vlastníka, že usedlost začne záhy využívat, zase dobrovolně odešli, se vracíme,“ napsali na svých stránkách.

„V průběhu večera a noci policisté řešili oznámení, že do usedlosti Šatovka v Praze 6 neoprávněně vnikly cizí osoby. Přibližně deset jich uteklo na střechu, kde se ukryly a odmítaly slézt. Policisté s nimi komunikovali a snažili se je přesvědčit, aby slezly. Následovaly zákonné výzvy, které však také neuposlechly. Tato komunikace probíhala i přes výškovou plošinu ve spolupráci s hasičským záchranným sborem,“uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk.

„Policie po konzultaci se státní zástupkyní oznámila, že jednání squatterů na střeše usedlosti je pouze přestupkem. Z bezpečnostních a taktických důvodů se tak nebudou policisté snažit squattery ze střechy dostat, zásah by byl neadekvátní,“ doplnil Jan Daněk. 

Večerní promítání

Nezastavila je ani policie. „Víme, že tím, co děláme, porušujeme zákon, jeho realita nám ale v současné společnosti přijde zvrácená. V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Zda bude naše budoucnost represivní a prázdná či třeba svobodná a naplněná, je na nás všech,“ popsali na závěr.

Na večer údajně plánují i promítání, kam mají dorazit jejich příznivci. Zatím není jisté, jak policie zareaguje.Ta situaci řeší s městskou částí. Usedlost Šatovka je prázdná od roku 2011. Obytné stavení pochází z 18. století. V minulosti sloužilo mimo jiné jako hostinec. Na pozemcích Šatovky býval vinohrad, pastviny a pole.

Fotogalerie
8 fotografií