Návrh padl na čtvrtečním jednání zastupitelstva Prahy 6. „Zastupitelé hlavního města sice schvalují jeden strategický záměr za druhým, nikdo už ale nevyžaduje jejich plnění. Tím se magistrátní vlk naoko nažere a koza zůstane celá, pro obyvatele se ale jakékoliv řešení pouze odsouvá do ztracena. To se bohužel děje celé volební období,“ řekl pro Blesk.cz Eva Smutná, zástupkyně starosty pro strategický rozvoj.

Takto vypadalo otevření Blanky:

Video
Video se připravuje ...

Blankou projeli první řidiči. Krnáčová se všem omluvila, Duka tunelům požehnal Matěj Smlsal, Lukáš Červený

Závory na příjezdech do Prahy

Důvodem mají být dopravní komplikace s dopravou v tunelovém komplexu Blanka, který se kvůli hustému provozu často dočasně uzavírá. Zvažuje tedy obdobné opatření na hlavních příjezdových komunikacích, například v Evropské ulici nebo Patočkově. Šlo by o světelné závory, které by byly navázány na semafory u vjezdu do tunelu Blanka a stejným způsobem by uzavíraly vjezd do Prahy.

To by se mnohým řidičům nelíbilo, toho si je však radnice vědoma. „Víme, že půjde o nepopulární opatření, bohužel se ale ukazuje jako jediné možné. Naší primární snahou je ochránit obyvatele Prahy 6, kterým kolony aut čekající před vjezdem do tunelu svými výfuky zamořují vzduch pod okny. Magistrát nám zatím žádné řešení nenabízí,“ dodala Smutná. Zprovoznění tunelového komplexu Blanka bylo podmíněno dokončením Silničního okruhu kolem Prahy v předstihu, to se však zatím nestalo, tvrdí radnice dále. Dokončení severní části okruhu ale může trvat další dlouhé roky.

Dostavba okruhu je pro magistrát stále prioritou. „Jednání o dostavbě Pražského okruhu musí pokračovat. Na přelomu listopadu a prosince chci, aby se sešli zástupci Prahy, ministerstva dopravy a také ŘSD a s poslanci projednali kroky, kterými bychom zajistili, aby byl Pražský okruh co nejdříve dokončen. Naprosto rozumím požadavkům Prahy 6, nicméně je potřeba i nadále vyvíjet tlak na urychlenou dostavbu okruhu,“ vysvětlil Petr Dolínek (ČSSD), radní Prahy pro dopravu.