Tipy mohou lidé posílat přes stránku www.taiko.cz. Výsledky budou vyhlášeny 6. listopadu 2017 a vítěz dostane 10 tisíc korun. Strom by měl být na Staroměstském náměstí rozsvícen 2. prosince 2017.

„Rád bych požádal všechny, kdo vědí o vhodném stromu, aby se do soutěže zapojili. Občané nám pomohli už sedmkrát, tak to jistě letos vyjde znovu,“ uvedl provozní ředitel společnosti Taiko Petr Hozák.

Jehličnan se může nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Podmínkou je pouze to, aby byl dobře dostupný pro těžkou techniku. „Zasílat lze tipy na stromy, které jsou přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí, takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích,“ uvedla mluvčí firmy Taiko Hana Tietze.

Strom musí být zdravý. Ideálně by měli lidé vytipovávat smrk ztepilý, který musí mít rovnoměrně rostoucí větve, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký. Firma jej před instalací upraví na výšku 22 metrů.

Loňský vánoční smrk pocházel z Královéhradeckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku nedaleko městyse Pecka a byl starý 70 let. Všechny stromy, které během předchozích sedmi let zdobily Staroměstské náměstí, bylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet.

VIDEO: Takto strom na Staroměstském náměstí loni usazovali:

Podívejte se, jak strom vypadal loni:

Fotogalerie
18 fotografií