V čimickém rybníku uhynula vlivem vysokých denních teplot spousta ryb. Navzdory snaze dobrovolných hasičů Prahy 8, kteří proudem pod hladinu vháněli okysličenou vodu, se všechny živočichy zachránit nepodařilo.

Lesy hlavního města Prahy, které mají zdejší areál ve správě, proto prostřednictvím kafilerní společnosti začaly uhynulé ryby likvidovat. Podle stížností místních obyvatel na sociálních sítích však likvidace neprobíhá dostatečně rychle a v pokračujícím teplém počasí začínají pytle s mrtvými rybami na břehu rybníka zapáchat.

„Pytle odváží kafilerní firma, odvoz probíhá průběžně,“ řekla redakci Blesk.cz mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová. Podle ní uhynulé ryby není možné vyhodit do běžného komunálního odpadu. Ještě v průběhu pondělí má na místě ze strany lesníků dojít ke kontrole probíhajícího odvozu.

VIDEO: Takto to u rybníka vypadalo na začátku druhého srpnového týdne:

Obecně vzato k podobným událostem za horkých letních dnů dochází a podle Lesů není v lidských silách jim v plném rozsahu předcházet.

„Záleží na velikosti vodní plochy. Pokud je dostatečně veliká, zásoba kyslíku ve vodě je dostačující. Pokud ale přijdou abnormální tepla a je to menší plocha, která nemá přítok, který by dostatečně provzdušnil vodu, pak v těchto podmínkách k této situaci bohužel dojít může,“ uvedla Petra Fišerová s tím, že příroda si musí v těchto případech pomoci hlavně sama.

Prohlédněte si Čimický rybník a jeho okolí:

Fotogalerie
16 fotografií