V Záběhlicích začaly Lesy hlavního města Prahy vyrábět med a další včelí produkty ve své vlastní medárně. Nejdůležitějším důvodem vzniku této provozovny je osvěta a ukázka toho, jak včely fungují a jak jsou nezbytně důležité pro veškerý životní koloběh na naší planetě.

„Chov včel v Praze se provádí hlavně z důvodu ekologické výchovy. Když lidé chodí po pražských lesích, vidí, že tam včely žijí. Součástí projektu je teď i medárna, ve které mohou lidé vidět další etapu procesu. Asi před 10 lety byli zemědělci v panice, že stará generace včelařů vymírala a nový dorost nebyl. Teď se to zlepšuje, mladí lidé se začínají včelaření věnovat,“ uvedla na slavnostním otevírání medárny pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Tuto skutečnost potvrzuje i tisková mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová, podle které zažívá včelaření v Praze jakousi renesanci. Medárna v Záběhlicích navíc podává pomocnou ruku všem drobným včelařům. „Pokud budou mít zájem, mohou si přinést vlastní vosk a s námi si nechat vyrobit vlastní mezistěny a svým včelkám vrátit jejich domácí vosk,“ prozradila Petra Fišerová.

Novou provozovnu organizace otevřela v rámci dlouhodobého projektu „Návrat včel do pražských lesů“, který funguje od roku 2011. Včelí úly se tak stávají součástí výchovného programu pro školy a pro veřejnost, výhledově se v Praze chystá postupné rozšiřování lokalit, kde se Pražané a návštěvníci metropole o včelaření dozvědí různé zajímavosti.

Poslechněte si význam medárny v dlouhodobém projektu Lesů hlavního města Prahy a jak mohou novinky využít drobní včelaři:

V Záběhlicích je možné vidět včely přímo při práci. Kdo se bojí žihadla, může využít pohledu skrz speciální kameru, která je umístěná přímo v jednom z místních úlů. Zde se nachází i takzvaná „medná kráva“, tedy typ úlu, který svou konstrukcí na čtyřech nohách připomíná právě toto hospodářské zvíře. Nová medárna včetně stavebních úprav a vlastního vybavení stála téměř dva miliony korun.

Podívejte se, jak vypadá nová medárna v Záběhlicích:

Fotogalerie
17 fotografií