„Na začátku bylo jen miniaturní semínko, které vypadlo z šišky ze stromu na zem, do chladnoucího popela po lesním požáru. Na konci pak vznikl gigantický organismus chráněný tisíciletou kůrou, který jako tichý kronikář světa přihlíží okolo se valícím vlnám času. Sekvojovce obrovské patří mezi nejmohutnější stromy světa a věk těch nejstarších se počítá na tisícovky let,“ popsala mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová.

Jako symbol výročí 25 let své existence si Lesy vybraly právě tento monumentální strom. Sekvojovec je prapotomkem některého ze sekvojovců obrovských, které vyrostly ještě ve své domovině, a to na západě severoamerického kontinentu. Odtud je jako okrasné dřeviny lidé rozšířili po celém světě.

Nejstaršímu sekvojovci je 2,5 tisíce let

V roce 1954 dva stromy vysadil tehdejší lesník i v pražském Kunratickém lese, v blízkosti dnešního dětského hřiště. Ty dosáhly ale zatím „jen“ 60 let a výšky 35 metrů. Nejstarší sekvojovec známý jako Generál Sherman v Sequoia National Park v Kalifornii se pyšní věkem 2,5 tisíce let a výškou více než 80 metrů.

Právě ze šišek se semínky památných sekvojovců v Kunratickém lese vypěstovala organizace letošní sazenice. Nejen Pražané si tak mohou zasadit vlastního „mamuta“ mezi stromy na svou zahradu. „Sekvojovec se nejlépe vyjímá na symbolickém místě, kde se strom stane svědkem významných událostí jako například narození dítěte či životního výročí,“ poradila Petra Fišerová.

Důležité je ale mít také vhodné podmínky pro gigantický strom. Sekvojovec vyžaduje slunné místo, které je chráněno před ostrým větrem. Musí mít také hodně prostoru kvůli budoucímu vzrůstu, nedoporučuje se tak sázet kolem jiných mohutných dřevin. Stromu nevadí ani suchá půda, spíše naopak, tudíž dbejte na to, abyste strom příliš nezavlažovali.

Sazenici pořídíte za 150 korun

Lesy hl. m. Prahy podnikly k získání sazenic dlouhou cestu. Ta začala už v prosinci roku 2014, kdy sběrači získali kolem 120 kilogramů geneticky kvalitních šišek. Ty pak putovaly do Semenářského závodu v Týništi nad Orlicí, kde dozrávaly a prosychaly. V takzvané luštírně se pak drobná semínka konečně dostala ze šišek ven.

„Do zeminy je na jaře 2015 zasadili zahradníci v našem ďáblickém zahradnictví, jehož tradice sahá až do dvacátých let minulého století. Po dvou letech zdejší odborné péče ze semínek vyrostly sazenice originálních pražských sekvojovců obrovských, připravené na cestu do pražských zahrad,“ popsala mluvčí.

Takto sběrači získávali šišky se semeny ze stromů.
Autor: Lesy hl. m. Prahy

Pokud si budete na zahradě chtít zasadit vděčného strážce příběhu vaší rodiny, můžete si pro něj zajet do několika míst v Praze. Sazenici vám za 150 korun vydají v Zahradnictví Ďáblice, v Hájovně v Čimickém háji a Kunratickém lese, ve středisku Prales v Kbelích, v Divoké zahradě Hostivař nebo v Zookoutku v Malé Chuchli.

Sekvojovec vysadil na zámku v Lánech v roce 2013 i prezident Miloš Zeman. Podívejte se na fotky:

Fotogalerie
20 fotografií

V metropoli rostou i další unikátní stromy. Například v Praze 10 je to dudlíkovník. Na reportáž o něm se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec předělal pražské nádraží v zahradu! A záhada tajemné ohrady odhalena. Matěj Smlsal, David Vaníček