Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy nyní, začátkem jara, denně přijímá několik mláďat nejrůznějších živočichů, až polovinu z nich ale lidé přinášejí zbytečně. „Týká se to hlavně mláďat zajíců, srnčat a opeřených ptáčat, která se učí létat. Opět tedy apelujeme na veřejnost: neberte, prosím, všechna mláďata volně žijících živočichů jejich rodičům,“ varuje hlavní ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná.

A jak tedy rozeznat, která mláďata vaši pomoc potřebují a která jsou v přírodě v naprostém pořádku? Nejčastěji sbíranými mláďaty savců jsou zajíčci. Ti si na rozdíl od králíků nestaví nory, a tak na ně můžete při procházce narazit přímo na zemi či v trávě.

Mláďata mlékem nekrmte, způsobí jim smrt

„Zajíčci patří mezi odkládací typ mláďat, tudíž je matka odkládá na bezpečné místo a vrací se je pouze nakrmit, a to jednou či dvakrát za noc, nikdy tak zaječí matku u mláděte neuvidíme. Pokud zvířecí miminko tiše leží v trávě, znamená to, že nemá hlad, a tudíž není opuštěné. Pomoc potřebují pouze mláďata osiřelá, která poznáme tak, že běhají za lidmi, nebo ta zraněná. Stejná situace je pak i u malých srnčat,“ vysvětlila Zuzana Pokorná.

Ježčata, mláďata kun, veverčata a liščata zase patří mezi hnízdový typ mláďat. To znamená, že se rodí slepá v hnízdech či norách. Pokud naleznete takovéto mládě mimo hnízdo, znamená to, že se mu stala nějaká tragédie, a dost pravděpodobně přišlo o rodiče.

Až polovinu mláďat nosí do záchranných stanic lidi zbytečně.
Autor: Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy
„Narazíte-li na takováto mláďata, ihned volejte do záchranné stanice. Nikdy je ale doma nekrmte! Nepodávejte jim kravské mléko, to jim může způsobit smrt. Nebezpečný je i neodborný způsob krmení, například stříkačkou bez dudlíku, hrozí tak, že mládě vdechne mléko a uhyne,“ upozornila hlavní ošetřovatelka. Na proužkovaná selata ale pozor. Bachyně pro ně staví hnízdo a první dny po porodu se zdržuje jak v těsné blízkosti hnízda, tak i selat. Uvidíte-li osamocené malé sele, buďte obezřetní, protože bachyně může být nablízku a bude svá mláďata bránit. Pokud ale usoudíte, že je malý štětináč opravdu osamocený, zavolejte raději záchrannou stanici.

Opeřená ptáčata pomoc nepotřebují, holá ano

Důležité je i zacházení s mladými ptáčaty. Některá po určitém věku sama vyskakují z hnízda a rodič je krmí buď na zemi, či ve větvích stromů. Tato mláďata jsou ale opeřená a lidskou pomoc nepotřebují. „Nemá smysl je ani vracet zpět do hnízda, protože by znovu vyskočila. Záchranu potřebují pouze tehdy, jsou-li zraněná,“ dodala hlavní ošetřovatelka.

Vaši pomoc tak potřebují pouze ptáčata holá, která se nachází mimo hnízdo, kde je mohou napadnout predátoři. Mláďata dravců pak poznáte podle typického prachového peří. Pokud naleznete takového jedince mimo hnízdo, potřebuje pomoc.

„Mláďata sov, která jsou už větší a roste jim dospělé krycí peří, často vylézají z hnízda a posedávají na větvích okolo. Pokud spadnou, pomůže jim, když je vysadíme opět na strom. Raději nám ale zavolejte kvůli kontrole, zda mládě není zraněné a zda je v pořádku. Přinejmenším vám i poradíme, jaký je vhodný postup při vysazování mláděte zpět na strom,“ uzavřela Zuzana Pokorná.

Podívejte se, jak mláďata vypadají:

Fotogalerie
12 fotografií