Grilování je v České republice neodmyslitelně spojené s létem. O narůstající oblíbenosti těchto aktivit svědčí přibývající počet veřejných míst v metropoli, kde lidé mohou grilovat. Existují také ohniště, kde mají návštěvníci příležitost pálit dřevo a opékat buřty.
V pražských lesích, lesoparcích a parcích se nachází celkem 27 těchto míst, která najdete rozesetá po celém městě – v centru i na jeho okraji. Některé z nich spravují Lesy hlavního města Prahy, další eviduje magistrát nebo některé městské části. Novinkou pro letošní sezónu je za pražské lesníky piknikové místo v lesoparku ve Kbelích, kolem kterého se rozprostírá nádherná příroda.
Během horkých suchých dnů, které má Praha za sebou i v posledních týdnech, mají ovšem na veřejných prostorách návštěvníci smůlu. „Vždy, když je opravdu velké sucho, vydává se zákaz používání piknikových míst. Vždy je tam riziko požáru. Existují jednak obecná pravidla, jak se mají lidé chovat, v případě sucha se pak zákaz používání těchto míst vydává i zvlášť,“ upřesnila redakci Blesk.cz mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.
Pozor na nemoci
Varování nejen pro současnou sezónu uveřejnila také pražská hygienická stanice. Podle odborníků je obecně vhodné ke krájení masa používat jiné prkénko než k porcování hotového jídla.
„Při zpracování masa je nutné myslet na to, že zejména drůbeží maso může být kontaminováno bakteriemi Salmonel i Kampylobakterů. Jejich mikroby se při nevhodné manipulaci mohou velmi rychle namnožit – v optimálních podmínkách se jejich počet znásobí každých dvacet minut,“ uvedl ředitel hygieny Jan Jarolímek.
Největší ohrožení dle informací odborníků se objevuje u osob náchylných na dehydrataci – tedy u dětí a starších lidí. „Pro ně jsou riziková nedostatečně propečená masa u kloubů či velkých kostí. Na těchto místech mikroby tuto nedostatečnou tepelnou úpravu přežijí a začnou se velmi rychle množit. Nejvíce rizikové jsou potom ty výrobky, jež se konzumují dodatečně s prodlevou, kterou mikroby využijí ke svému namnožení na míru vyvolávající onemocnění,“ dodala ředitelka protiepidemického odboru pražské hygieny Zdeňka Jágrová.
Ke konci června letos v Praze odborníci evidovali celkem 208 případů onemocnění salmonelózou a 539 hlášených onemocnění Kampylobaktery.
Prohlédněte si, jak vypadají některá veřejná ohniště a grilovací místa v Praze:
Jaké rady dává pro správné grilování odborník? Podívejte se:
Rady pro grilování Petr Soukup, Eva Fraňková