Na jaře a na podzim zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) kontrolují výskyt klíšťat na území metropole. V předem vytipovaných lokalitách se tito roztoči sbírají vlajkováním – epidemioložky se obléknou do bílého oblečení a nechávají klíšťata, aby se přichytila na kus bílé látky na tyči.

Redakce Blesk.cz se účastnila jednoho takového odchytu v Ďáblickém lese. Sběr zajišťovaly odbornice z pobočky Sever hygienické stanice, které kromě Ďáblic ještě monitorují oblast Satalic a Klánovic.

Poučky nejsou všechno

„Říká se, že klíšťata vylezou do výšky 20 až 30 centimetrů a číhají na hostitele. Stává se nám ale, že bývají i v jehličí. Existuje tvrzení, že se klíšťata nepohybují na posečené louce, ale nacházíme je i tam,“ popsala epidemioložka Jana Doulíková z pražské hygieny. Obecné poučky vzhledem k těmto roztočům proto nelze brát jednoznačně: v dnešní době se objevují i případy výskytu v nadmořských výškách, kde se v minulosti klíšťata nepohybovala.

Pražští hygienici v terénu vlajkují klíšťata, jarní fáze jde do finále.
Autor: Daniel Vitouš

Odbornice, které se vlajkování v terénu účastní, musejí dbát na obezřetnost a prevenci. Do přírody proto vyrážejí v bílém pracovním oděvu. „Světlé oblečení se do lesa obecně doporučuje pro každého,“ upozornila epidemioložka Eva Mähringová. Hygieničky, které se na sběru klíšťat aktivně podílejí, musejí navíc být očkované proti klíšťové encefalitidě.

„Klíště se na nás zatím nikdy nepřisálo. Prohlížíme se, naštěstí jsou klíšťata na bílém oblečení dobře vidět. Když klíště na člověka vleze, zaleze si na nějaké temné místo. Vyleze teprve v okamžiku, kdy je člověk v klidu. V tu chvíli hledá vhodné místo, kde se přisát – ideálně tam, kde je tenká a vlhká kůže, tedy například v oblasti třísel nebo podpaží,“ vysvětlila Jana Doulíková.

Podívejte se, jak vypadá vlajkování v akci:

Video
Video se připravuje ...

Vlajkování klíšťat v Ďáblickém lese Daniel Vitouš

Lokalitu Ďáblického lesa pražská hygiena kontroluje také z důvodu hojného navštěvování tohoto místa. Vyrážejí sem maminky s kočárky, nachází se tu dětské hřiště a na vycházky sem chodí také školky a školní družiny.

Průběh kontroly

Bílý kus látky, na který sběr klíšťat probíhá, musí mít speciální parametry. Je potřeba, aby byl hadr chlupatý, čímž napodobuje zvířecí srst. Při odchytu pak pracovnice třídí odchycené roztoče do tří zkumavek: do jedné patří samci, do druhé samičky a do poslední se ukládají nymfy, tedy nedospělí jedinci. Vzhledem k možné infekci však žádný rozdíl není: nebezpečné nemoci mohou přenášet všechny tři sbírané skupiny.

Vlajkování se chýlí ke konci

Jarní fáze sběru klíšťat je pro pobočku Sever téměř u konce. Odborníci v minulých týdnech prověřovali oblast Klánovic a Satalic, zbývá už pouze dokončit kontrolu Ďáblického lesa. Hygienici aktuálně získali výsledky rozborů z Klánovického lesa, kde se podle epidemiologů sice nacházelo větší množství klíšťat, žádné z nich ale naštěstí nebylo infikované.

Klíšťata končí ve zkumavkách: samci, samice a mláďata se odchytávají zvlášť.
Autor: Daniel Vitouš

„Cílem tohoto vlajkování je zjistit infekčnost letošních klíšťat v Praze. Zaměřujeme se jednak na vyšetření na Lymeskou boreliózu, kterou provádí Národní referenční laboratoř pro Lymeskou borreliózu Státního zdravotního ústavu v Praze, jednak na klíšťovou meningoencefalitidu. Toto vyšetření provádí Národní referenční laboratoř pro arboviry Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě,“ uvedl k vlajkování Jan Jarolímek, ředitel pražské hygieny.

Navzdory přívětivým výsledkům testů je však stále na místě obezřetnost a zodpovědná prevence: odborníci připomínají, že očkování proti klíšťové encefalitidě je stále tou nejúčinnější metodou ochrany, po každé návštěvě lesa je navíc vhodné provést důkladnou kontrolu a situaci v žádném případě nepodceňovat. Další informace mohou Pražané hledat na webu hygieniků.

Prohlédněte si průběh sběru klíšťat hygieniků v Ďáblickém lese:

Fotogalerie
28 fotografií