Aktivita klíšťat s nástupem jara každoročně stoupá. Jinak tomu není ani letos, z tohoto důvodu se odborníci chystají opět vyrazit do terénu a podrobit pražské lesy, parky a další zelená zákoutí analýze z hlediska výskytu infikovaných klíšťat.

Od roku 2008 je statistika pražských hygieniků výmluvná: nejvíc jedinců s klíšťovou encefalitidou se nacházelo v Kunratickém lese (44), následuje Divoká Šárka (18) a Točná (10). Vysoké číslo z lokality v Kunraticích lze částečně připisovat tomu, že na tomto místě hygienici odebrali nejvyšší počet vzorků (2735).

Na ostatních kontrolovaných stanovištích metropole, které uvádí uveřejněná mapa, došlo za dané období ke sběru stovek jedinců, celkově za devět sledovaných let odborníci získali přesně 8043 vzorků.

Klíšťata chytají na flanel

Letos vyrazí epidemiologové za účelem takové kontroly do terénu znovu. Během takzvaného „vlajkování“ procházejí odborníci parkem nebo lesem s flanelovou látkou se středně dlouhým vlasem, která připomíná zvířecí srst. Klíšťata se na takový materiál ochotně přichytí.

Hygienici evidují za posledních 9 let tři ohniska výskytu klíšťové encefalitidy v Praze.
Autor: Hygienická stanice hlavního města Prahy

„Cílem tohoto vlajkování je zjistit infekčnost letošních klíšťat v Praze. Zaměřujeme se jednak na vyšetření na Lymeskou boreliózu, kterou provádí Národní referenční laboratoř pro Lymeskou boreliózu Státního zdravotního ústavu v Praze, a jednak na klíšťovou meningoencefalitidu. Toto vyšetření provádí Národní referenční laboratoř pro arboviry Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě,“ upřesnil ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

Čekají na vhodnou teplotu

Se zahájením testů se v tomto roce čeká na květen, kdy vlajkování proběhne na celkem jedenácti dlouhodobě sledovaných lokalitách. Mezi ty patří také Kunratický les, Modřanská rokle, Divoká Šárka, Stromovka, Ďáblický háj nebo Hostivařský les.

„Čekáme se sběrem na příznivé klimatické podmínky pro výskyt klíšťat, kdy denní teplota neklesne pod deset stupňů a noční pod nulu,“ uvedla šéfka epidemiologů pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Pomohly mrazy?

Po uplynulé zimě se dá předpokládat, že hluboké mrazy minulých měsíců ovlivní množství klíšťat v Praze. O kolik se jejich četnost a infekčnost sníží, však zatím není možné s určitostí sdělit. „Nová sezona a první sběr ukáže skutečný stav po zimním období,“ doplnila epidemioložka Jaroslava Zelenková.

Jedno z míst, kde hygienici pravidelně vlajkování provádějí, je Stromovka.
Autor: Daniel Vitouš

Loni onemocnělo v Praze klíšťovou encefalitidou celkem 39 lidí, z toho 22 mužů a 17 žen. Podle ředitele hygieny Jana Jarolímka je nemocnost mužů za poslední dva roky vyšší než případy onemocnění žen.

Polovina všech infikovaných lidí se nacházela ve věkové skupině 20–59 let, dalších čtyřicet procent pak bylo ještě staršího věku. U dětí se encefalitida objevuje vzácně, loni Praha evidovala šest takových případů.

Lymeskou boreliózou za rok 2016 onemocnělo v Praze celkem 208 lidí. Ani v jednom případě nedošlo ve spojitosti s touto nemocí v metropoli k úmrtí.

Jak odstranit klíště pomocí speciálního nástroje? Podívejte se: