Po „vyhnání“ segwayistů z širšího centra Prahy se některé společnosti rozhodly pokračovat s podnikáním na jiných místech hlavního města. Jedním takovým se stala i oblíbená Ladronka nebo přírodní památka obora Hvězda. Radnice měla na výběr ze tří variant – plošný zákaz, povolení nebo vytyčení tras, rozhodla se pro tu nejradikálnější z nich.

Ostrá diskuze

V počátku byla zvažována varianta regulace v podobě stanovení vytyčené trasy. Tu zastával například současný starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Tomu se nelíbilo, že by opět přišlo další nařízení, které by vyloženě zničilo podnikání společností, a zastával se spíše vymezení cest přímo pro segwaye, které by byly jasně označené, a chodcům by nehrozilo žádné nebezpečí.

Na to ale někteří další členové rady neslyšeli a nakonec se jim podařilo prosadit žádost o plošný zákaz. Mezi nimi byl například Roman Mejstřík (ANO). „Důvodem bylo, že službu využívají převážně cizinci, kteří pravidla povětšinou nedodržují, jak se můžeme každý den přesvědčit například v oboře Hvězda. Většina uživatelů této služby navíc stojí na segwayi poprvé a řádně ho neovládá,“ vyjádřil se k situaci.  

„Určitým dokladem o výsměchu jakýmkoliv pravidlům je i skutečnost, že jedna z provozoven poskytujících služby zapůjčení těchto vozítek byla zřízena přímo v areálu Ladronky, kde je jejich pohyb výslovně zcela zakázán provozním řádem. Stížnosti obyvatel Praha 6 dosahují řádově desítek měsíčně,“ popisuje dále.

Porušení zákazu

Avšak právě provozovatel vozítek na Ladronce, kterou Mejstřík zmiňuje, byl ochotný k diskuzi a snažil se s radnicí domluvit formu spolupráce. Zákaz segwayů se v oblíbeném parku objevil navíc až poté, co uzavřel nájemní smlouvu.

„Nálepka se zákazem segwayů se objevila na tabulích až poté, co jsem tu měl provozovnu, tudíž jsem neporušil žádný zákaz a nikdo to se mnou nekonzultoval. V pravidlech parku není navíc nijak popsáno, co tento zákaz znamená,“ popisuje pro Blesk.cz majitel společnosti segwaytour s.r.o. Michael Šmíd.

Žádná domluva

Redaktor Blesk.cz, který na místě strávil podstatnou část dne, tu navíc neregistroval žádné podnapilé mladíky a službu využívali v té době výhradně Češi. Při doptávání se náhodných kolemjdoucích také žádný z nich neuvedl, že by ho segwaye jakkoli omezovaly. Jednání ještě nejsou zcela u konce a je možné, že se současná situace změní.

„Pokud by Praha 6 nastavila pravidla, trasy, kudy jezdit a nejezdit, tak naše společnost by tato pravidla respektovala a vše by mohlo fungovat v pořádku,“ uvedl již dříve. Členové rady navíc o zákazu rozhodli bez jakékoli předchozí schůzky s někým ze současných provozovatelů vozítek. Ta přišla až po odeslání dopisu na magistrát.

Fotogalerie
15 fotografií