Problém se segwayi se zdá být v Praze nekonečný. Ty v současnosti nesmějí jezdit v Pražské památkové rezervaci, v celé Praze 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Proto se přesunují do jiných míst metropole. Jedním z nejvíce vytížených míst je nyní Ladronka a obora Hvězda v Praze 6. Na sociálních sítích se proti provozovatelům opět vymezuje část společnosti. Radnice tak bude nucena v následujících týdnech začít jednat a domluvit se na kompromisu.

Takto lidé dříve jezdili na vozítkách v centru Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Na Staroměstském náměstí a Pražském hradě můžete stále potkat turisty na segwayích, zákaz bude platit až po nainstalování všech značek. Martina Neckářová

„Vedení radnice zevrubná diskuse na toto téma v nejbližší době teprve čeká. Na stole je v současnosti vícero reálných variant – od plošného zákazu až po vytyčení konkrétních tras, kde je frekvence chodců obecně velmi nízká a kde by byl umožněn průjezd striktně omezeným skupinkám jezdců,“ popisuje pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Je také možnost, že vše zůstane tak, jak je nyní. 

Problémů není tolik

Městská část se přitom přívalu stovek segwayů neobávala a ani v tuto chvíli není problém takový, jak se zdá veřejnosti. Během několika hodin v pondělí odpoledne napočítal redaktor Blesk.cz na Ladronce a blízké Hvězdě pouze dvě vozítka, na kterých lidé jeli, avšak mimo hlavní trasy. O víkendu je však situace o něco horší.

„Oproti původnímu návrhu požadovaly městské části Praha 2, 3, 4, 7 a 8 rozšíření zákazu i na svá území. Současně byl akceptován návrh městské části Prahy 6, která nesouhlasila s návrhem nařízení, a byla tedy na základě jejich požadavku vyjmuta část, která zasahuje do území městské části Praha 6,“ popsal mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Diskuze s provozovateli

Přitom i samotní provozovatelé společností jsou ochotni k diskuzi a v posledních měsících někteří upravili své stanovy a pro půjčování vozítek zavedli přísnější pravidla. Opilé cizince kličkující mezi rezidenty tak v Praze 6 potkáte jen stěží. „Za poslední měsíce se mediálně podařilo zpropagovat segway jako něco, co je špatné a ohrožuje lidi, což není pravda. Celý problém je, že léta slušné společnosti apelují na město, ať nám nastaví pravidla ke spokojenosti všech,“ říká pro Blesk.cz Michael Šmíd, jednatel společnosti SegwayTour.

Nečinnost Prahy vyostřila údajně spory. „Praha zvládne pohyb například 150 strojů a sedmi společností nabízející segway projížďky, jasně stanovit trasy a nastavit podmínky, co provozovny musí splňovat. Nikdy se však nic takového nestalo a do byznysu se postupně přidávali pochybní lidé, kteří své služby nabízeli ve velice špatné kvalitě,“ myslí si Šmíd.

Vše je nyní o debatě mezi provozovateli a radnicí. „Pokud by Praha 6 nastavila pravidla, trasy, kudy jezdit a nejezdit, tak naše společnost by tato pravidla respektovala a vše by mohlo fungovat v pořádku,“ dodává nakonec. K diskuzi však zatím ještě nedošlo. 

Fotogalerie
30 fotografií