Složený zažloutlý list ležel na dně takzvané oltářní menzy, která se nachází v arkýři kaple a dříve sloužila pro uložení liturgií. Když svitek rozložili, zjistili, že každá strana obsahuje zápis obyčejnou tužkou – první z roku 1888, druhý je datován rokem 1952. Na obou stranách listu jsou pak podpisy tehdejších kameníků.

Dne 2. srpna v 1888 jsem tento oltář dodělal,“ stojí na první straně. Dole pak vidíme jména Alois Rambousek a Jan Strniště.

Na druhé straně se pak doslova píše: „Dne 16. června 1952 jsem tento oltář a kapli dodělal, která byla v revoluci 4. 5. 1945 rozbyta němci, jakož i věž a orloj kterež to věci jsme též opravili.“ Svůj podpis připojili kameníci Josef Verner a Josef Zólaský.

V oltářní menze našli svitek papíru se vzkazy kameníků z let 1888 a 1952.
Autor: MHMP

Podle radního pro památkovou péči Jana Wolfa (Trojkoalice/KDU-ČSL) jde o zajímavý nález. „Máme příležitost přidat k poznatkům o historii Staroměstské radnice další autentický doklad. Až bude současná rekonstrukce dokončena, list do oltářní menzy vrátíme a určitě připojíme i zprávu od nás,“ uvedl.

Opravy pokračují

Tento týden pokračují restaurátorské práce na orloji. Mimo jiné odstraní desku kalendária, nahradí ji ale dočasná kopie, takže orloj zůstane na pohled kompletní. V pátek zmizí z radniční věže hodiny.

Opravy celé věže včetně orloje skončí definitivně na přelomu léta a podzimu příštího roku. „Chceme, aby věž byla zpět ve svém hávu někdy měsíc před 28. říjnem, kdy budeme slavit 100 let republiky,“ uvedl radní Jan Wolf.

Podívejte se na fotky z nálezu svitku:

Fotogalerie
12 fotografií

Kromě Staroměstské radnice teď opravují v Praze i řadu dalších významných památek. Podívejte se na reportáž v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Lidé si vozí z Prahy ošklivé fotky: Proč? A Karlův most (ne)plní přání: Co děláme špatně? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz