Na poslední chvíli se ještě pokusil současný starosta Prahy 5 Radek Klíma zachránit si židli v čele radnice. Necelý den před jednáním mimořádného zastupitelstva o jeho odvolání se jej pokusil zrušit. To mu však nevyšlo, navíc si zadělal na problémy a ztratil důvěru vedení městské části, které ho může za zneužití pravomoci dokonce žalovat.

V první řadě chtěl Klíma zrušit jednání kvůli nemoci. „Důvody, které mne vedly ke zrušení jednání zastupitelstva, které jsem jako starosta svolal na 30. března 2017, jsou mé závažné zdravotní problémy, které mi znemožňují účastnit se průběhu zasedání a vést jeho průběh,“ popsal v dopise, který má Blesk.cz k dispozici.

O tuto kancelář starosta zřejmě přijde:

Video
Video se připravuje ...

Odtud vládne Praze 5 starosta Radek Klíma (TOP 09). Tadeáš Provazník

Omluvení nebo ne?

V druhé části navíc uvedl: „Dalším důvodem je pravděpodobná vysoká neúčast jednotlivých zastupitelů, což má za následek ztrátu usnášeníschopnosti zastupitelského sboru. Za této situace by konání zastupitelstva bylo neefektivní a nehospodárné.“

Redaktorovi Blesk.cz ale nezávisle na sobě potvrdily politické kluby, že omluvený je pouze jeden zastupitel, a tudíž se zastupitelstvo bude konat podle plánu. „Zastupitelstvo bylo svoláno na základě řádné žádosti zastupitelů, program svolaného zastupitelstva schválila rada a neexistují žádné důvody k jeho zrušení. Podle platných právních předpisů není v dispozici starosty zrušit řádně svolané zastupitelstvo, omluvený je pouze jeden zastupitel,“ uvedl radní Prahy 5 Jan Trojánek (ANO).

„Snaha o zrušení řádně svolaného zastupitelstva je protiprávní a podle informací, které jsme zjistili od zastupitelů, je omluvený pouze jediný ze všech členů, žádný důvod ke zrušení zastupitelstva tak není. Je to naprosto nedemokratické jednání,“ řekl další zastupitel, tentokrát z klubu TOP 09.

Starosta neodpověděl

Začátkem března klub TOP 09 na svém zasedání přijal usnesení, ve kterém vyzval starostu Radka Klímu k rezignaci s tím, že pokud rezignaci nepodá do sedmi dnů, bude iniciováno jeho odvolání a volba nového starosty. Důvodem rozhodnutí klubu je dlouhodobá nespokojenost s výkonem funkce starosty a způsobem komunikace.

Jednání zastupitelstva, kde hlavním bodem bude odvolání současného starosty Klímy, tak proběhne podle plánu navzdory snaze o jeho zrušení ve čtvrtek 30. března od 13 hodin. Blesk.cz oslovil starostu prostřednictvím jeho tiskové mluvčí Heleny Šmídové, aby se k celé záležitosti vyjádřil. Redakci vzkázal, že nic komentovat nebude.