Radnice Prahy 5 je opět v problémech. Zastupitelstvo chce odvolat starostu Radka Klímu mimo jiné kvůli jeho plánech na kandidování do Sněmovny.

„Klub TOP 09 na svém čtvrtečním zasedání přijal usnesení, ve kterém vyzval starostu Radka Klímu k rezignaci, s tím, že pokud rezignaci nepodá do sedmi dnů, bude iniciováno jeho odvolání a volba nového starosty. Důvodem rozhodnutí klubu je dlouhodobá nespokojenost s výkonem funkce starosty a způsob komunikace,“ uvedla za klub TOP 09 zastupitelka Nadežda Priečinská.

Na fungování vládnoucí koalice TOP 09, ANO, ODS a Demokratů Jana Kasla nemá mít rozhodnutí vliv. „V návaznosti na uvedené rozhodnutí klubu vyjádřili zástupci koaličních stran zájem na pokračování stávající koalice dle platné koaliční smlouvy a podpořili návrh TOP 09 na změnu v osobě starosty nominované za TOP 09,“ uvedla Priečinská. K vyjednávání s opozičními stranami zatím nedošlo.

Domluva TOP 09

Klíma by měl podle zatím neoficiální a neschválené kandidátky na podzim kandidovat do Poslanecké sněmovny.

„V rámci TOP 09 jsme dohodnuti, že z funkce odstoupím, pokud budu nominován na volitelné místo kandidátky do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Nominaci ještě musí potvrdit celorepublikový sněm,“ uvedl pro Blesk.cz Klíma.

„Předvolební kampaň i funkce poslance podle mne vyžadují plné pracovní nasazení, které není slučitelné s tak náročnou funkcí, jako je pozice starosty páté městské části. Samozřejmě to pro mne není jednoduché rozhodnutí, odešel bych od rozdělané práce, ale mám schopné kolegy, z nichž mě jeden ve funkci určitě dobře nahradí,“ doplnil.

Starostou se Klíma poprvé stal v roce 2010. Volební období ale nedokončil a byl odvolán. Po volbách v roce 2014 se do funkce vrátil, když jej zvolila tehdejší koalice TOP 09, Zelení, KDU-ČSL a ČSSD. Ta se ale rozpadla a Klíma se svou TOP 09 sestavil novou koalici s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla.

 

Fotogalerie
13 fotografií