Moderně vyhlížející kancelář výhradně v červené barvě si nechal Radek Klíma (TOP 09) přestavět téměř hned po nástupu do funkce. Dominantní červený stůl si vybral osobně, stejně jako většinu dalších věcí, které v kanceláři má. „Cítím se tu tak lépe, je to můj styl. Předtím tu byl takový starý nábytek, což jsem musel změnit. To jsem udělal hned po nástupu do funkce v roce 2010,“ popisuje redaktorovi Blesk.cz starosta.

Za rok starostou

Nikdy se politiky nehrnul. Když se ale v roce 2009 nechal přesvědčit, aby vstoupil do strany, která právě vznikala – TOP 09 – řekl si, že to udělá pořádně. A to se mu povedlo. Už za rok stanul v čele jedné z největších městských částí Prahy. „Na té práci mě asi nejvíce překvapilo, že člověk musí neustále dělat kompromisy a vůbec složitost starostování. Dělám to ale rád právě proto, že mohu ovlivnit rozvoj Prahy 5,“ pokračuje Klíma dále.

To s sebou ale přináší omezení soukromí a také času na rodinu. „Mám čtyři děti (15, 17, 26, 28), ale času není tolik, kolik bych na ně chtěl mít. Občas mě tu navštěvuje manželka, ale děti moc ne. Práce je to náročná, v kanceláři jsem už mezi osmou a devátou ráno a nejdříve končím kolem šesté hodiny večer,“ říká starosta.

Video
Video se připravuje ...

Odtud vládne Praze 5 starosta Radek Klíma (TOP 09). Tadeáš Provazník

Šestinásobný mistr v curlingu

Při pohledu na jeho stůl ale zaujme hlavně masivní těžítko. „To je připomínka curlingu. V roce 1989 jsem byl jeden ze zakladatelů tohoto sportu v Česku. O rok později jsme vytvořili svaz a hrál jsem jej profesionálně. Dnes už ale spíše jen občas a pro zábavu,“ popisuje vládce Prahy 5.

K tomuto sportu jej přivedly Olympijské hry v Calgary v roce 1988, kde byl jako ukázkový sport. Důvodem k tomu byl hlavně jeho věk (v té době mu bylo 26, pozn. redakce), kdy je těžké začínat s novým sportem. Ovšem Klímovi se velice dařilo, dokonce se stal šestkrát mistrem republiky a chlubit se může i dalšími menšími oceněními.

Praha 5 pro turisty

Nejvíce pyšný za své roky „u kormidla“ Prahy 5 je ale na zlepšení turismu a kriminality. „Hodně pyšný jsem na ocenění, kdy jsme se umístili v TOP 100 místech ČR pro turismus. I proto jsem například pro ruské kolo, které by tu mohlo do budoucna vzniknout,“ pokračuje Klíma.

Svůj vztah k Praze 5 vyjadřuje například obraz Prokopského údolí za jeho stolem. „Ten obraz jsem objevil ve skladu. Dodnes se neví, kdo jej namaloval. Mně se ale líbil tolik, že jsem se rozhodl si jej sem pověsit. A hned naproti mám mapu celé Prahy 5, abych se mohl vždycky orientovat, kde co přesně je,“ říká nakonec Klíma.

Jednou z mála dalších osobních věcí, které má v kanceláři, je například soška slona z Afriky, kam kdysi jezdil jako podnikatel. Část svých zkušeností z podnikání si přenesl i do pozice starosty. Právem je tak rád i za další ocenění, které „jeho“ městská část získala za doby jeho starostování – Městem pro byznys.

Fotogalerie
14 fotografií