Galerie má podle registru smluv uzavřenou od konce září smlouvu s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management. Trvat původně měla do března 2020.

„Národní galerie Praha nezaplatila do dnešního dne faktury za služby poskytnuté od listopadu loňského roku. Jen za listopadové a prosincové faktury činí dlužná částka více než šest milionů korun. Jsme překvapeni, že takto se chová společnost zřizovaná státem,“ sdělila v sobotu ČTK mediální zástupkyně agentury Eva Kijonková. Agentura podle ní nabídla galerii základní bezpečnostní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou.

Otevře v týdnu

Národní galerie ale smlouvu s agenturou obnovit nechce. Podle jejího ředitele Jiřího Fajta bylo důvodem uzavření budov opakované závažné porušování povinností ze strany agentury. „Neplnili své závazky, nestavěli celé směny a z toho důvodu jsme nemohli otevírat své objekty v minulosti. Toto byl předmět sporu. Považuji to za naprosto neseriózní,“ řekl dnes České televizi.

Galerie o situaci informuje přímo na dveřích jednotlivých budov a také na svých webových stránkách. „V následujícím týdnu se bude NG snažit budovy nějakým způsobem zpřístupnit. Zatím ale nemůže říci kdy a jakým způsobem,“ sdělil Krupička.

Galerie hospodaří se šesti historickými budovami, spravuje na 400.000 uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Celkem si vloni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712.690 lidí.