Bývalé industriální centrum Smíchova je dnes zaplněno zkrachovalými továrnami a mnoha bezdomovci. Ohromné pozemky v rozsahu 220 tisíc metrů čtverečních v roce 2014 odkoupil developer Sekyra Group a plánuje zde vybudovat »město ve městě«. Zatím ale není jisté, kdy stavba vůbec začne.

„Projekt k územnímu řízení chceme odevzdat v říjnu, počítáme s tím, že v polovině příštího roku bychom měli mít územní rozhodnutí. V ideálním případě, pokud by se nikdo neodvolával, bychom v prvním čtvrtletí roku 2018 mohli mít stavební povolení,“ řekl výkonný ředitel developerské firmy Sekyra Group Anderle.

Červnová diskuze v Praze 5 o projektu:

Video
Video se připravuje ...

Emočně vypjatá diskuze s občany IPR, architekti, Tadeáš Provazník

V roce 2018 první fáze

První fáze zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti autobusového nádraží Na Knížecí. Budovy budou mít maximálně šest podlaží, v přízemí se počítá s prostorami například pro restaurace, kavárny, ordinace nebo menší kanceláře. „Pokud by šlo všechno hladce, první fáze by mohla být dokončena na konci roku 2020,“ doplnil Anderle.

Podle Anderleho by měl mít celý projekt pět až šest fází a dokončen by mohl být zhruba za 12 až 15 let. „Za důležité považujeme, že město chce do diskuse o podobě území zahrnout i veřejnost. Jsme si vědomi, že připravujeme projekty, které mění ráz města a zasáhnou různým způsobem do životů velkého počtu obyvatel,“ uvedl dále Anderle.

Ulice Stroupežnického
Autor: IPR, architekti, Tadeáš Provazník

Boulevardy, parky a školy

Projekt obsahuje mimo jiné dva parky o celkové rozloze 22 tisíc metrů čtverečních, které by měl protínat 28 metrů široký boulevard. To je zhruba polovina šířky Václavského náměstí. 

Do bytů by se zde mohlo nastěhovat přes tři tisíce lidí a další tisíce by sem denně dojížděly do kanceláří. Parkování by zajistilo něco mezi 1500 až 2500 podzemních míst. Megastavba za přibližně 15 miliard korun ale naráží na problémy u veřejnosti. Měla by zde také vzniknout škola a školka. 

V prostorách nádraží Praha-Smíchov projekt počítá s vícepatrovým parkovištěm P+R. „Počítáme s tím, že by se do těchto prostor přesunula i část současného autobusového nádraží. A Na Knížecí by vyrostlo nové náměstí zhruba o velikosti Staroměstského,“ řekl Anderle.

Fotogalerie
23 fotografií