Od 1. srpna mohou lidé žádat o Lítačku, která slouží k cestování pražskou MHD, přes web. Cílem je zkrátit fronty, které se dosud tvořily na pobočkách. Navíc je to nově jediný způsob, kdy ji dostanete zdarma. Lidé si ale stěžují na to, co všechno musí během vyplňování žádosti absolvovat.

Neustále totiž musí potvrzovat, že nejsou roboti. Vždy se jim objeví série několika obrázků a oni musí vybrat ty, kde jsou třeba řeky. „Celkem čtyřikrát jsem musel obrázky odklikávat. Jednou to po mně chtělo vybrat řeky, pak výlohy obchodů, popisná čísla, poté dopravní značky,“ sdělil Blesk.cz Marek Sedláček.

V nabídce jsou ale i vlaky, vodní plochy, skály, domy… Někdy se navíc obrázky otočí jako při pexesu a člověk musí klikat znovu a znovu. „Je to neuvěřitelně obtěžující,“ dodal Sedláček.

Několik kroků k Lítačce

Celý proces žádosti o Lítačku přes web zabere přibližně šest minut. Nejprve se musíte registrovat, na e-mail vám poté přijde odkaz. Na něj kliknete a zadáte nové heslo.

Následně se ocitnete na stránce, kde musíte vyplnit všechny údaje – mimo jiné jméno, bydliště či telefon a také nahrát fotku. Vyberete také, jestli vám mají kartu zaslat poštou (v tom případě je zdarma), nebo si ji vyzvednete na některé z poboček (za to platíte 50 korun).

Pokud jste zaškrtli možnost, že si pro kartu někam dojdete, obdržíte platební údaje. Po zaplacení běží lhůta 14 dnů, do kdy vám Lítačku připraví.

Zpočátku měl ale web problémy. Nenabízel možnost nechat si poslat Lítačku poštou. A tak i když lidé na ni měli nárok zdarma, museli platit 50 nebo 100 korun. Poruchu opravili po podnětu od Blesk.cz ve středu.

Fotogalerie
10 fotografií