Na nádražích si podáte žádost a do 14 dnů si na libovolném kontaktním místě Lítačky vyzvednete hotovou kartu. Za příplatek 50 korun vám přijde domů poštou. 

„V letošním roce končí platnost více než půl milionu karet a je jasné, že ten nápor je obrovský. Chceme pokud možno lidi ušetřit dlouhých front, a proto se snažíme rozšiřovat místa, kde je možné Lítačku vyřídit,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Kromě dalších kontaktních míst budeme také spouštět webové stránky, na kterých bude možné Lítačku zdarma objednat, a v plánu je i mobilní aplikace,“ dodala.

V pražské MHD stále nejvíc lidí cestuje na kartu Opencard, která v minulosti Prahu stála zhruba 1,75 miliardy korun. Držitelů Opencard je 950 tisíc, Lítačku, na kterou se vedení města snaží provoz převést, si od března vyzvedlo 110 tisíc lidí. Další cestující mají papírové kupony.

Od srpna jiné ceny

1. srpna začne platit nový ceník. Nejdráž vás Lítačka vyjde, pokud to bude vaše první karta pro cestu MHD, to znamená, že jste neměli ani Opencard. A taky v případě, že jste Lítačku ztratili, poškodili nebo na ní potřebujete změnit údaje.

Naopak nejméně utratíte za Lítačku tehdy, když vám dobíhá platnost Opencard. Ovšem zdarma ji dostanete už jen v případě, že o ni požádáte přes web. Přehled cen najdete zde.

Fotogalerie
13 fotografií