„Líbí se mi to,“ uculoval se Zdenda, který do pražské Ruzyně dorazil se svou maminkou a sestřičkou. Sestra byla ovšem stydlivá a na rozdíl od brášky se nechtěla nechat vyfotit.

Zdeněk přišel s maminkou a sestřičkou, ta se ale styděla a nechtěla se fotit.
Autor: mb
Pan Lukáš se svým stejnojmenným synem je z jižních Čech a prohlídku amerického konvoje bere jako zpestření návštěvy Prahy.

Otec Lukáš se synem Lukášem přijeli z jižních Čech.
Autor: mb
To pan Robert, vášnivý motorkář, dorazil na místo kvůli tomu, aby vyjádřil svůj postoj. „Je to moje občanská povinnost,“ říká s úsměvem a tvrdí, že tu byl i včera. Dle pana Roberta se drtivá většina lidí stavěla k průjezdu kolony kladně. „Byl tu jeden protestující, co tu mával vlajkou, ale to je tak všechno,“ shrnuje „drama“ protestů z předchozího dne.
Pan Robert přišel dle svých slov vyjádřit „svou občanskou povinnost“.
Autor: mb
I policisté, kteří v součinnosti s vojenskou policií dohlížejí na plynulý odjezd konvoje, neočekávali žádné komplikace.
Policisté neočekávali žádné problémy.
Autor: mb
Americký armádní konvoj dnes zamířil z Prahy do Vyškova a Přáslavic. Ve Vyškově a Přáslavicích je o víkendu čeká společné cvičení s českými kolegy.

První část konvoje dorazila do Vyškova před 14:00, poslední kolona by podle plánu měla přijet do 15:30, pravděpodobně ale bude mít zpoždění. Přibližně 100 osob a 40 kusů techniky bude z Vyškova pokračovat do Přáslavic, kde je očekávají přibližně ve 13:30. Vojáky pak čeká společné cvičení, například střelby.

Američtí vojáci přijeli do Česka z bavorské základny ve Vilsecku. V pondělí budou pokračovat na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Průjezd přes české území pojaly obě armády jako nácvik pro případ, že by bylo nutné zajistit rychlý přesun aliančních jednotek.
Video
Video se připravuje ...

Americký konvoj opouští Prahu: Míří do Pobaltí na vojenské cvičení. mb

Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvala se řada kritických hlasů, nakonec ale vojáky vítaly tisíce příznivců. V pátek se příjezd vojáků obešel bez velké pozornosti veřejnosti. V průběhu trasy konvoj sledovali jednotlivci nebo menší skupinky lidí.
Fotogalerie
19 fotografií