Film Monstrum podle České televize bude sledovat osudy sochaře Otakara Švece (Jan Novotný), jeho ženy Vlasty (Zuzana Stivínová) a jeho žáka (Martin Kraus). „Šílená doba nakonec přivedla život umělce, který naprosto nečekaně vyhrál soutěž na Stalinův pomník, k tragickému konci, líčí mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Leitmotivem filmu bude niterné, sugestivní spojení intimního milostného vztahu manželů Švecových s ohromnou, nelítostnou masou žuly, která se postupně stává absurdním symbolem zániku nejen pro ně samotné, ale i pro celou společnost,“ říká producent Jan Lekeš, v jehož tvůrčí producentské skupině film Monstrum vzniká.

Podívejte se, jak vzniká replika Stalinova pomníku na Letné
Autor: Petr Čepela, Česká televize

„Monstrum postavíme a také odpálíme“

„To monstrum skutečně nad Prahou postavíme. A taky ho později odpálíme. Ale to není to nejpodstatnější. Chceme vyprávět příběh noblesního člověka a velkého umělce, který jednou zaváhá, podlehne pokušení a podá ruku ďáblovi. Cesta k sebezničení se tak před ním, aniž to tuší, pomalu otevírá,“ říká režisér a scenárista Monstra Viktor Polesný.

Maketa dobově největšího sousoší v Evropě vznikala několik měsíců v dílnách na Kavčích horách.

Šest metrů vysoká hlava Stalina a digitální triky

„Vyrobili jsme skoro šest metrů vysokou hlavu Stalina, kterou podepře ještě dalších šest metrů lešení. Část pomníku, který původně měřil kolem patnácti metrů, tak dotvoříme pomocí digitálních triků. I tak to bude ale po dobu natáčení pro Pražany asi nepřehlédnutelná stavba,“ říká výkonný producent Martin Lubomírský.

„Od prosince se v dílnách na Kavčích horách připravovalo několik různě velkých modelů, abychom mohli ve filmu ukázat výrobu pomníku ve všech jeho stádiích. K původnímu sousoší se nezachovala žádná technická dokumentace, takže jsme vycházeli z dobových materiálů, literatury, fotografií a filmů,“ dodává Lubomírský.

Podívejte se, jak vzniká replika Stalinova pomníku na Letné
Autor: Petr Čepela, Česká televize

„Narodil jsem se v roce 1953, takže jsem jedno z nejstrašnějších období našich dějin prožil jen jako dítě. Ale pochopitelně jsem se z vyprávění a četby postupně dovídal o jeho zrůdnosti,“ uvádí představitel hlavní role Jan Novotný a o Otakaru Švecovi říká: „Jeho osud byl odrazem kruté doby, v níž žil a tvořil. Fascinuje mě, jak je ta strašlivá doba dnes některými lidmi i z řad politiků bagatelizována a zlehčována.“

Herec Martin Kraus, který si v Monstru zahraje Švecova studenta, jej doplňuje: „Padesátá léta znám díkybohu jen z vyprávění. Je strašné, co všechno jsme museli zažít a ustát. Postava Pavla Soukupa, kterou ztvárňuji, je zástupce mladé generace té doby. Ta generace, se svým temperamentem a bohémským životem, byla najednou součástí skutečně monstrózního průseru. Ani nevěděla jak.“

Natáčení Monstra odstartovalo u Mladé Boleslavi. Kromě autentického místa, kde Stalinův pomník ve své době stál, se bude natáčet také v dalších pražských lokacích, jako jsou Ledeburské zahrady, Střelecký ostrov, v Národním památníku na Vítkově nebo v Akademii výtvarných umění.