Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Warcraft, nejočekávanější dobrodružství roku, se odehraje v červnu v kinech

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. května 2016
18:50

Až budete někomu vysvětlovat pojem „epické“, možná budete moct ukázat na tento film. Fanoušci to rozhodně očekávají. 9. června se dozvědí, jestli je Warcraft na plátně skutečně tak skvělý a strhující, jako ve své původní herní podobě.

Každý rok patří mezi hrstku nedočkavě vyhlížených filmů jen pár vyvolených titulů. Výpravné fantasy dobrodružství Warcraft: První střet je mezi nimi ještě výš. Milióny hráčů prožívaly osudy svých oblíbených hrdinů tolikrát, že bychom to těžko počítali. Ukováni u svých počítačů se pouštěli do velebitev, svými postavami žili. Teď s nadšením, ale i obavami vzhlížejí k filmu, který může jejich snům dodat tvar a „maso“ nebo je totálně zklamat. Tady není střední cesta. O čem to je? Mírumilovné království Azeroth se ocitne na pokraji války, když se na jeho hranicích začnou houfovat děsiví nepřátelé.

Jsou to Orkové, válečnický kmen, který opustil svůj umírající domov, aby kolonizoval další svět. Průchod mezi oběma světy zajišťuje portál. Na jedné straně čeká armáda, nad kterou visí hrozba kruté porážky, na druhé pak národ, jemuž hrozí vyhynutí. Dva hrdinové, každý z jiného tábora, se vydávají na cestu vedoucí k nevyhnutelnému střetu. Jeho výsledek určí další osudy jejich rodiny, jejich lidu a celé země. Tak začíná fantastická sága o moci a bezmoci, v níž každý o něco bojuje a válka tak má mnoho podob a tváří.

Hry si zaslouží pořádný film

Film režíroval Duncan Jones (Moon, Zdrojový kód), který se také podílel na scénáři Charlese Leavitta. „Miluji hry a myslím, že si už dávno zaslouží pořádný film,“ řekl Jones v jednom z rozhovorů o Warcraft. „Je to příležitost pro mou generaci napravit to špatné, co se v tomto směru natočilo.“ Jones také ukazuje na fakt, že v posledních letech zažívají svou renesanci filmy natočené na základě komiksových příběhů. Jsou vítané, oblíbené a komerčně úspěšné. „Neexistuje žádný důvod, proč by filmy založené na videohrách nemohly dosáhnout stejného úspěchu,“ věří Jones. Režisér doufá, že se mu podaří příběh ukázat v jiném světle a především – že ho diváci znalí hry přijmou.

S dobrým příběhem natočíte i šekovou knížku

Nebude předkládat přímočarý a jednoduchý souboj dobra se zlem, Jones se rozhodl odhalit hrdiny na obou stranách konfliktu. „Na každé straně najdeme bytosti vznešené a vnímavé,“ říká Jones. „Mají ke svému jednání důvody, které dokážeme pochopit.“ Lidé i orkové (filmoví obři) ukazují svou kulturu, žijí v ní. V určitém momentu se protnou, což přirozeně vyvolává otázky i reakce. Stěžejní však musí zůstat příběh s velkým P. Film se dá natočit o čemkoli,“ tvrdí Jones. „Nesmí však chybět jasná představa o příběhu. Ať už máte v ruce video hru, komiks nebo šekovou knížku, otázkou je vždy: co příběh, máte co vyprávět?“ Už 9. června uvidíme, jak bude Jones vyprávět svou verzi tohoto vskutku epického příběhu. V hlavních rolích hrají Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell, Ben Schnetzer, Rob Kazinsky a Daniel Wu.

Pečlivý výběr se vyplatí

Diváci, kteří v posledních dnech navštívili některé z multikin, měli možnost vidět krátký „film o filmu“ Warcraft. Díky tomu si mohli udělat jasnější představu o tom, co všechno (a jak) bude na plátně vidět. Každé multikino však nabízí jinou specialitu, díky které slibuje maximální zážitek. Například Premiere Cinemas se už nějaký pátek může pyšnit 3D zvukovým systémem DOLBY ATMOS, který přenáší dvojnásobek zvukových prvků než jiná kina i díky soustavě 49 reproduktorů umístěných za plátnem, na stropě, bočních stěnách a zadní stěně kinosálu.

Video Warcraft, nejočekávanější dobrodružství roku se odehraje v červnu v kinech - CinemArt
Video se připravuje ...

Cinestar zase využívá Dolby Surround 7.1, který patří k nejmodernějším zvukovým formátům. Tady také promítají s použitím technologie HFR 3D, tedy High frame rate. Tato technologie promítá dvojnásobný počet snímků za vteřinu oproti klasické projekci a 3D filmu zaručuje vysokou ostrost obrazu. Nic naplat, divákům vždy záleží na velikosti.

Největším plátnem v České republice o velikosti 25 x 14 metrů (350 m2) se chlubí kino IMAX. Na něj promítá vlastní technologií IMAX 3D. O ní se dokonce mluví jako o nejlepší trojrozměrné projekční technologii na světě. Cinema City nabízí ještě navíc systém 4DX. Tři hybné osy sedadel umožňující pohybové efekty, další efekty poskytující čichové vjemy, světelné a vzduchové efekty (vítr), výbuchy vody, lechtání – to všechno diváka posouvá víc do děje. Jak vidno, velká kina divákům chystají složitý výběr. Ať už napoprvé zavítáte do některého z multikin nebo zvolíte 2D verzi v menším kině, snímek Warcraft, podobně jako třeba Avatar (2009), bude nejspíš možné vidět několikrát. Alespoň v to do léta můžeme doufat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi