Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Komunisté byli zlí? To se lidé mýlí.“ Vzniká dokument o pohlavárovi Jakešovi

Autor: zst - 
12. dubna 2016
05:26

Byl jedním z nejznámějších tajemníků komunistické strany za bývalého režimu. Tvrdí se o něm, že přispěl k pádu totality svým vystoupením na Červeném Hrádku. Teď o třiadevadesátiletém Milouši Jakešovi vzniká filmový dokument. Pod zhruba 70minutovým snímkem Milda je podepsán režisér Pavel Křemen.

„Moje matka řekla Miloš a pan farář řekl: Bude lepší Milouš. Mám rád švestkový knedlíky,“ říká mimo jiné v dokumentu Jakeš, kterého lidé na ulici i přes pokročilý věk snadno poznávají.

Jde kolem chlap a zařve: Ty ku*vo komunistická,“ popisuje zde například bývalý pohlavár. „Ještě se nestydíte za to, co jste s tímhle státem provedl?“ útočí na něj jiný muž na ulici. „Ne,“ odpovídá klidně Jakeš, který se musel „utkat“ u jednoho stolu i s politickým vězněm Františkem Stárkem s přezdívkou Čuňas. Ten na Jakeše útočil kvůli zabíjení lidí, kteří se pokusili překročit hranice.

„Na to byly zákony,“ reaguje bývalý generální tajemník ÚV KSČ. „Že se můžou střílet lidi?“ diví se ve snímku Stárek. „Pěšáci studené války“ se údajně neshodli na ničem.

Určitý vědomí jsem měl, že jsem se ničeho špatného nedopustil. Co v té zemi bylo budováno, to není k tomu, aby to někdo kritizoval, ale aby si toho vážil,“ komentoval režim Jakeš. Nikdy se nepřenesl přes to, že byl ze strany vyloučen. „Když mě ze strany vyloučili, tak to bylo pro mě smutný, protože jsem nevěděl proč,“ řekl. „Nějaké větší vzdělání k řízení státu není potřeba, stačí selský rozum,“ poznamenal také.

V dokumentu komunistický pohlavár vzpomíná i na to, že jeho vnuk kvůli jménu Jakeš spáchal sebevraždu. Bylo mu 28 let. Podívejte se na ukázku:

Ptali jste se po traileru k připravovanému dokumentu Milda. A tady je! Doufáme, že Vás zaujme a budete se těšit na jeho finální podobu o celkové délce 70 minut, na které usilovně pracujeme.

Zveřejnil(a) Milda dne 10. duben 2016

Film o osobnosti nebo gaunerovi?

Oficiální profil dokumentu, kde se pravidelně objevují fotografie z natáčení, odráží skutečnost z ulic. I na internetu totiž Jakeš budí emoce. „Toho bolševického komouše měli po roce 1989 zavřít na 100 let,“ píše John Roller. „Asi vzdělání na veliké úrovni nebylo, mně nic neudělal, dnes rýpat do starýho pána nemá žádnou hodnotu!“ reaguje Aleš Svoboda. „Ještě z gaunera uděláte hvězdu,“ má jasno René Dlouhý.

Jiní ale dokument vítají, ať už z nostalgie nebo ze skutečného zájmu o osobnost československého politika.

djaba ( 16. května 2016 13:17 )

 Pozor , i představitelé minulého režimu jsou studovaní chytří lidé .Jenže jaksi zapomněli , že se svět vyvíjí přirozenou cestou a nešlo dál vnucovat lidem stejnou pohádku o tom ,že za jedněmi hraniceni je bída a u nás blahobyt .

kkkastr ( 13. dubna 2016 15:06 )

Nikdo nerozuí jazyku tvého kmene zkus to česky

anna1234 ( 12. dubna 2016 16:58 )

..

Ruudazvostravy ( 12. dubna 2016 15:27 )

 Nojo no,nejlepšý präsydent bil ten Hawela,co uš pr*dí ňákej ten pátek do plechofki.Jakš bi mjel dostat aspoň slamjenou medajly,že tomu pakoslavovy prodal za hubyčku nárot se fšema komodytama.

gabreta ( 12. dubna 2016 15:12 )

Jako antibolševik, ale realista, marně přemýšlím které řízení našeho státu je horší. Jestli to z Moskvy a nebo to z Bruselu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa