Mapku nového vedení tramvajových linek zveřejnil na svém Facebooku náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Vyfotil ji ale tak chytře, že byla nečitelná. Fanoušci MHD ji ale na dopravních fórech rozklíčovali a údaje poskytli i portálu Blesk.cz.

Pravost návrhu nám potvrdil také zástupce ředitele ROPID Martin Šubrt. Beze změn se zachovávají pouze tři současné tramvajové linky – 8, 9 a 10,“ uvedl šéfredaktor portálu MHD86.cz Ondřej Matěj Hrubeš. Ten je jedním z těch, kteří se na rozklíčování mapky podíleli.

Tak už mám od ROPIDu návrh změn tramvajových linek. Podrobnosti se dozvíte příští týden.

Zveřejnil(a) Petr Dolínek dne 1. duben 2016

 

ROPID má zveřejnit celkem tři návrhy, podle informací Blesk.cz je ale tento favoritem. Nyní půjde do připomínkovacího řízení, vyjadřovat se k němu budou mimo jiné městské části. Změny mají začít platit v září.

Z návrhu vyplývá, že Prahou bude nově jezdit 25 tramvajových linek místo současných 21. U čísel 3, 17 a 22 se mají zrušit statusy metrolinek, které znamenaly, že mají velmi krátké intervaly. Jedinou metrolinkou tak zůstane „devítka“.

Linky 4 a 21 mají být v provozu pouze ve špičkách pracovních dnů a tramvaj číslo 24 má jezdit jen v pracovních dnech od 6 do 20 hodin.

Podívejte se, kudy má podle návrhu nově jet i vaše tramvaj:

Linka 1: Nádraží Podbaba – Hradčanská – Letenské nám. – Vltavská – Maniny – Ohrada – Spojovací (nově pojede místo na Petřiny do Podbaby)

Linka 2: Sídliště Petřiny – Hradčanská – Vltavská – Ortenovo náměstí (je to úplně nová linka a částečně kopíruje současnou linku 1 z Petřin do Holešovic)

Linka 3: Sídliště Modřany – Karlovo náměstí – Florenc – Palmovka – Kobylisy (pojede až do Modřan a prodlouží se její intervaly)

Linka 4: Sídliště Řepy – Anděl – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Čechovo náměstí (prodlužuje se z Kotlářky až na Sídliště Řepy)

Linka 5: Sídliště Barrandov – Anděl – Malostranská – Náměstí Republiky – Olšanské nám. – Vozovna Žižkov (nově pojede na Barrandov a z druhé strany do Vozovny Žižkov; vznikla spojením s linkou 20)

Linka 6: Radošovická – Nám. Bratří Synků – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Náměstí Republiky – Strossmayerovo náměstí – Ortenovo náměstí (má celou trasu novou a pojede na Radošovickou místo na Spořilov a z druhé strany do Holešovic místo na Smíchov)

Linka 7: Kotlářka – Anděl – Karlovo náměstí – Vršovice – Strašnická – Černokostelecká (místo do Radlic pojede na Kotlářku)

Linka 8: Nádraží Podbaba – Letenské nám. – Náměstí Republiky – Florenc – Palmovka – Starý Hloubětín (nic se nemění)

Metrolinka 9: Sídliště Řepy – Anděl – Újezd – Národní třída – Olšanské nám. – Spojovací (nic se nemění)

Linka 10: Sídliště Řepy – Anděl – I.P.Pavlova – Náměstí Míru – Želivského – Palmovka – Sídliště Ďáblice (nic se nemění)

Linka 11: Spořilov – Nám. Bratří Synků – I. P. Pavlova – Muzeum – Flora – Olšanské hřbitovy – (Černokostelecká) (místo na Spojovací pojede na Černokosteleckou)

Linka 12: Sídliště Barrandov – Anděl – Malostranská – Čechův most – Výstaviště Holešovice – Maniny – Palmovka (místo přes Letnou pojede po nábřeží)

Linka 13: Nepojede

Linka 14: Radlická – Anděl – Myslíkova – Václavské náměstí – Těšnov – Maniny – Vysočanská – Lehovec (místo na Barandov pojede na Radlickou; na druhé straně pojede až na Lehovec)

Linka 15: Vozovna Pankrác – Nám. Bratří Synků – Karlovo náměstí – Václavské náměstí – Olšanské náměstí – Flora – Olšanské hřbitovy (úplně nová linka)

Linka 16: Sídliště Barrandov – Anděl – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Želivského – Ohrada – Spojovací (místo na do Řep pojede na Sídliště Barrandov a na druhé straně místo na Lehovec pojede na Spojovací)

Linka 17: Sídliště Modřany – Palackého náměstí – Staroměstská – Strossmayerovo náměstí – Trojská – Vozovna Kobylisy (trasa zůstává, jen se prodlouží interval spojů)

Linka 18: Spořilov – Nám. Bratří Synků – Karlovo náměstí – Národní třída – Staroměstská – Malostranská – Pražský hrad – Vypich (místo na Petřiny pojede na Vypich a na druhé straně místo Vozovny Pankrác na Spořilov)

Linka 19: Vysočanská – Palmovka – Ohrada – Strašnická – Nádraží Hostivař (úplně nová linka)

Linka 20: Nádraží Braník – Palackého náměstí – Staroměstská – Malostranská – Hradčanská – Sídliště Petřiny (bude mít úplně novou trasu, a to mezi Petřinami a Braníkem; v podstatě jde o spojení linky 18 a 17)

Linka 21: Sídliště Modřany – Palackého náměstí – Anděl – Sídliště Barrandov (je to úplně nová linka)

Linka 22: Nádraží Hostivař – Kubánské náměstí – Náměstí Míru – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Újezd – Malostranská – Pražský hrad – Bílá hora (trasa zůstává, jen se prodlouží interval spojů)

Linka 23: Kubánské náměstí – Náměstí Míru – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Újezd – Malostranská – Hradčanská – Divoká Šárka (úplně nová linka)

Linka 24: Kubánské náměstí – Nám. Bratří Synků – Karlovo náměstí – Václavské náměstí – Florenc – Palmovka – Kobylisy (nově prodloužena z Holešovic přes Palmovku až do Kobylis)

Linka 25: Bílá hora – Hradčanská – Letenské náměstí – Vltavská – Maniny – Nádraží Libeň – Lehovec (prodloužena z Vypichu na Bílou horu)

Linka 26: Divoká Šárka – Hradčanská – Letenské náměstí – Náměstí Republiky – Žižkov – Flora – Ústřední dílny DP (místo na Nádraží Hostivař bude jezdit na Ústřední dílny DP)

Podívejte se na zpravodajskou show Selfie z Prahy, kde uvidíte, jak změny vznikaly:

Video
Video se připravuje ...

Svět šílí po pražských trdlech se zmrzlinou! A revoluce v MHD - tady škrtají tramvaje! Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček