Pražský dopravní podnik rozšířil možnosti pro přepravu jízdních kol v metru a tramvajích. „Pokud bude mít cyklista pohodlnou možnost na své trase kombinovat kolo a MHD, bude to pozitivní motivace k tomu, aby nechal doma své auto,“ řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Za kolo se nebude platit nic navíc. Vše je zahrnuto v ceně klasického lístku.

Cyklisté v metru

Nově budou moci cyklisté nastupovat do všech vagónů metra, a to vždy na první a poslední plošinu vozu. Výjimkou je plošina v prvním vagónu za řidičem, kam nebudou smět. 

Praha zahájila projekt S kolem do MHD. Cyklistům se rozšíří možnosti přepravy bicyklů v hromadné dopravě.
Autor: Tadeáš Provazník, Blesk

Ne po schodech, ale výtahem. Pro přepravu jízdního kola mohou nově cyklisté použít vybrané výtahy ve stanicích metra, které jsou označeny modrým piktogramem jízdního kola. Tyto výtahy se aktuálně nacházejí ve stanicích: Bořislavka, Černý Most, Háje, Chodov, Ládví, Letňany, Národní třída, Nemocnice Motol, Pankrác, Prosek, Roztyly, Skalka, Střížkov.

Novinky pro přepravu kol v tramvaji

Dopravní podnik cyklistům usnadní i cestování s kolem v tramvajích. Bicykly mohou být přepravovány v tramvajích pouze ve vybraných úsecích ve směru z centra, s výjimkou pracovních dnů mezi 14. a 19. hodinou. Od pátku 25. března budou přitom místa k přepravě kol rozšířena o osm dalších

  • Hradčanská – Vítězné náměstí – Nádraží Podbaba
  • Hradčanská – Vítězné náměstí – Dejvická – Divoká Šárka (rozšíření stávajícího povoleného úseku)
  • Palmovka – Nádraží Vysočany – Lehovec
  • Palmovka – Nádraží Libeň – Lehovec
  • Želivského – Vozovna Strašnice – Ústřední dílny DP
  • Želivského – Strašnická – Na Hroudě – Nádraží Hostivař
  • Náměstí Bratří Synků – Spořilov
  • Nádraží Braník – Nádraží Modřany – Sídliště Modřany (rozšíření stávajícího povoleného úseku)

Všechny vozy metra a zastávky tramvají, kde mohou lidé do MHD vstoupit s kolem, budou označeny nálepkou. Na každých dveřích, kam budou moci nastoupit, bude zelená samolepka. Pokud tam budou mít zákaz vstupu, bude na nich nálepka s přeškrtnutým kolem.

Video
Video se připravuje ...

Praha zahájila projekt S kolem do MHD. Cyklistům se rozšíří možnosti přepravy bicyklů v hromadné dopravě. Tadeáš Provazník, Blesk

Metro, tramvaje, ale i cyklovlak a přívoz

„Letos v březnu vyjede i cyklovláček, kde bude možnost větší přepravy jízdních kol, zároveň na vybraných spojích na trati Praha–Dobříš bude přidán opět speciální cyklovůz,“ prozradil Blesk.cz ředitel ROPID Petr Tomčík.

Lidé budou moci vozit kolo v metru, v tramvaji, ve vlacích a na přívozech. „Co se týká přívozů, tak na začátku této sezóny se můžeme těšit na nové lodě s lepším bezbariérovým přístupem a lepší možností přepravy jízdních kol,“ dodal Tomčík. Do autobusů mají cyklisté s koly přístup stále zapovězen. Zůstává tak jediným prostředkem, kde s kolem jet nemůžete.