Sluneční hodiny v okolí metra Florenc vzniknou už tuto sobotu 12. března. „Tvar a plochu náměstí jsme se rozhodli využít pro realizování slunečních hodin. Stín je tvořen kolmým ukazatelem, a to právě těmito starými sloupy, přičemž bude promítán na číselník, který bude vytvořen vyčištěním do plochy betonových patníků,“ uvedl autor slunečních hodin Pavel Jeřábek pro časopis Naše Praha Centrum.

Náměstí, kousek od metra, je lemováno vysokými budovami.
Autor: Plop

Sluneční hodiny maximálně na 3 měsíce

Hodiny budou využívat metodu AQUA ADS, která spočívá v tom, že motivy hodin po určité době zmizí. Ciferník a další motivy v blízkosti této instalace budou vytvořeny speciální technologii Aqua Ads – metoda vyčištění špinavého povrchu komunikace regulovatelným vodním paprskem, kde za pomocí šablon, díky kontrastu mezi čistou a špinavou částí komunikace, vznikne požadovaný motiv. Trvanlivost takového motivu je omezená a závisí na povětrnostních vlivech. Na základě zkušeností je odhadnuta doba trvání viditelnosti této aplikace na tři měsíce. 

„Osmička“ projekt vítá

Radnice Prahy 8 tento unikátní projekt vítá. „Městská část jednala se zástupci společnosti Aqua Ads a projekt slunečních hodin podpořila. Jedná se o nápaditou akci pro zvelebení veřejného prostoru,“ prozradila Blesk.cz tisková mluvčí Prahy 8 Anna Patočková.