Pražská zoologická zahrada začala s chovem pandy červené v roce 1955, poprvé se jí podařilo odchovat mládě až v roce 2012. Nynější mládě bude možné označit za druhé odchované v historii zahrady až v případě úplného přechodu na náhradní stravu, kdy se pandí potomek stane nezávislým na matce.

„Na úspěch v podobě prvního odchovaného mláděte jsme čekali téměř 60 let; od roku 1955, kdy se v pražské zoo objevily pandy červené. Podařilo se to až v roce 2012. O to větší radost nám udělalo, že o pár let později už je tady další mládě, které má navíc s dříve odchovaným Akimem společného otce Pata,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pandy červené jsou podle chovatelů velmi choulostivé. Pokud se vše nepodaří během jedné říje, je třeba čekat na úspěch další rok. Mládě se narodilo letos 2. července. „Po tom, co jsme v loňském roce získali novou mladou samici Wilmu ze švédské Eskilstuny, jsme nedávali šance na narození mláďat v letošním roce příliš vysoko. Wilma je ještě velmi mladá a naopak samec Pat už má nejlepší roky za sebou – letos se dožil 11 let,“ poznamenal kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Na konci zimy a začátkem jara sice Pat jevil o Wilmu zájem, ale takzvaný vláček, kdy samec pandy následuje samici krok za krokem, pozorovali chovatelé jen jednou a velmi krátce. Narozené mládě tak bylo pro zaměstnance zoologické zahrady velkým překvapením.

Fotogalerie
3 fotografie