V Česku tento ohrožený druh chovají jen dvě zoologické zahrady, jeho odchov se ale zatím podařil jen pražské. „Už naše mládě narozené v roce 2015 - jako první v rámci všech českých i slovenských zoo - znamenalo obrovský chovatelský úspěch. O to víc nás těší, že jsme na tento úspěch navázali dalším mládětem a dnes tříletý Silver Arrow získal sourozence,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Mládě gibona stříbrného si mohou návštěvníci prohlédnout na jednom z takzvaných opičích ostrovů v dolní části zoo. Podle chovatelů s ním jeho matka posedává na topolu nebo pobíhá venku v korunách stromů, přičemž má nohy ohnuté k břichu, aby mládě zajistila. První den po porodu s ním podle chovatelů ještě zůstávala v expozici, polehávala s mládětem na břiše, aby mohlo pít, nebo seděla v podřepu a objímala ho končetinami.

Gibon stříbrný patří mezi ohrožené druhy primátů. V přírodě žijí na indonéském ostrově Jáva a jejich populace stále klesá. Odhaduje se, že v přírodě je kolem 2500 jedinců a kolem 70 v lidské péči. V Česku se tento druh objevil poprvé v roce 2014, kdy pražská zahrada získala ze zoo v anglickém městě Howletts samici Alangalang a z mnichovské zoo samce Flipa.

Fotogalerie
4 fotografie