Kromě spousty vzácností zdobí hrob Jana Nepomuckého cenné stříbrné lampy. A kdysi prý mezi nimi bývala i jedna zlatá. Zlatník, který jedinečný poklad vytvořil, však upadl do strašné bídy, a dokonce mu hrozilo vězení.

Nevěděl, kdo by mu mohl pomoci, a myslel si, že stráví zbytek života ve vězení. „Ve snu se mu ale zjevil sv. Jan Nepomucký, který ho nabádal, aby šel v noci do chrámu a vzal si zlatou lampu z jeho hrobu, prodal ji a z utržených peněz zaplatil své dluhy,“ popsala v knize 77 pražských legend Alena Ježková.

Lampa se mu sama snesla do rukou

Jelikož zlatník byl čestný a poctivý, nechtěl něco takového udělat. Stejný sen se mu však opakoval dokonce tři noci za sebou, a tak se nakonec rozhodl, že světce poslechne. Vydal se za tmy tajně do gotického chrámu. Sotva však u náhrobku Jana Nepomuckého poklekl, aby se pomodlil, lampa se sama začala vznášet ve vzduchu.

Postupně se mu snesla přímo do jeho náruče. Zlatník na nic nečekal a odnesl si ji domů. Později ji v dílně roztavil a z jejího zlata vytvořil krásné šperky, které snadno prodal. Své dluhy tak postupně splatil a i vězení se vyhnul.

Když se rozhodl zajít zpět do chrámu, aby světci poděkoval, nestačil se divit. Nad jeho hrobem nevisely pouze stříbrné lampy, ale i jedna zlatá úplně stejná jako předtím. Jako by ji zlatník nikdy nevzal.

„Na zázrak, který ho uchránil před vězením, počestný muž nezapomněl. Jakmile přišel k novému bohatství, z vděčnosti zhotovil ještě krásnější zlatou lampu a šel ji zavěsit nad světcův hrob,“ vysvětlila spisovatelka. Když ale k náhrobku došel, původní zlatá lampa tu už nevisela. Zmizela, aby udělala místo té nové, krásnější.

Podívejte se, jak stříbrné lampy vypadají:

Fotogalerie
6 fotografií

Na Hradě se nachází i Zlatá ulička. V tomto díle Selfie z Prahy se podívejte přímo dovnitř domků:

Video
Video se připravuje ...

Domky ve Zlaté uličce: Takto vypadají uvnitř! A surfování na Vltavě v Praze: Jak to ustát? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz