„Nebojte se, že náš průvod ve městě minete,“ usmívala se Rádhika Sundarí, jedna z organizátorů Indického festivalu vozů. „Běžte jednoduše za zpěvem a veselou hudbou, která náš průvod doprovází,“ zvala ještě před zahájením.

Řada kolemjdoucích se k barevnému průvodu přidala, aniž by si akci naplánovala. „Jsme v Praze pouze na výletě... Tohle je úžasná show,“ hodnotila průvod turistka Leo (22).

A proč právě průvod a zdobený vůz?

Jde o tradici starou tisíce let. Poprvé se slavnost konala v indickém městě Purí, lidé oslavovali cestu Nejvyššího Pána Krišny do chrámu. Právě proto je součástí průvodu také vůz. Má být vysoký a bohatě ozdobený – zkrátka hodný přepravy božstev.

„Tento rok je pro nás výjimečný tím, že slavíme padesáté výročí založení ISKCON neboli Mezinárodní společnosti pro vědomí Krišny,“ říká Rádhika Sundarí.

Video
Video se připravuje ...

Indický festival roztancoval celou Prahu. Eva Fornálová

„Během celého roku probíhají po celém světě různé oslavy a festivaly na oslavu tohoto výročí. Proto i návštěvníci pražského festivalu budou mít možnost seznámit se s 50letým působením a přínosem Hnutí Hare Krišna dnešní společnosti,“ dodává.
Fotogalerie
36 fotografií