Pohyb na laně začíná ve výšce kolem šesti metrů, přičemž odvážnější mohou zamířit i do trojnásobné výšky - 18 metrů. Lidé mohou vyzkoušet chůzi po žebřících, lezení na umělé stěně, přeskoky nebo různé houpačky. Stačí mít jen dobrou fyzickou kondici, být obratný a nemít pro strach uděláno.

Naše lanové centrum má tvar velké plachetnice a lidé si v ní mohou lézt libovolným směrem jako námořníci v plachtoví,“ popsal Vladimír Glaser z Lanového centra Ořech. O víkendu si zařízení na nedostatek návštěvníků rozhodně stěžovat nemůže. V průměru ho navštíví 50 lidí starších deseti let. Zároveň Glaser dodává, že je lepší vyrazit do centra s partou přátel. Užijete si tak více zábavy. Lanové centrum Ořech je ale v těchto dnech zavřené kvůli rekonstrukci.

Jedno z lanových center funguje i na Praze 9 mezi ulicí Rubeška a parkem Podvinný mlýn.
Autor: ČTK/Mášová Petra

Jedno z center najdete také na Císařské louce u Vltavy. Více než děti ho vyhledávají dospělí. „Nejčastěji k nám míří dospělí v rámci firemních akcí,” uvedla Hana Svobodová z lanového centra na Císařské louce. Kromě spousty spletitých lanových překážek tady najdete i malebný výhled na Vyšehrad.

„Lanová“ zábava je pro Pražany i v centru na Libeňském ostrově. Kromě přelézání překážek si zde rodiny s dětmi mohou mohou opéci buřta nebo se vydat na projížďku loďkou po Vltavě.

Adrenalin nabízí také největší lanové centrum v Praze s celou řadou překážek, a dokonce obří houpačkou. „Každý si tu najde něco, a to jak klienti, kteří chtějí překonat třeba jen svůj strach z výšek, tak zkušení lezci nebo ve výškách se pohybující profesionálové,” řekl Dobroslav Šrámek z lanového centra Proud Praha, které sídlí na Praze 9. Cena se pohybuje kolem 160 korun za zdolání pěti překážek, které návštěvníkům zaberou zhruba hodinu a půl času.

Vstupné do pražských lanových center všeobecně není nejlevnější. Za návštěvu lidé leckde zaplatí až 300 korun za hodinu. Všechny areály potom slibují maximální bezpečnost a dohled zkušených instruktorů. Podmínkou samozřejmě je, že budou účastníci respektovat jejich pokyny.